„Зелен“ транспорт сменя старите автобуси между населените места

„Зелен“ транспорт сменя старите автобуси между населените места Снимка: mrrb.government.bg

4 млрд. евро ще бъдат вложени за развитие на регионите, бизнесът ще бъде подкрепен с индустриални зони на национално и регионално ниво

Предвижда се поетапна подмяна на най-критичния и стар подвижен състав на обществения транспорт в страната с модерни електрически превозни средства и изграждане на  необходимата съпътстваща инфраструктура за тях. 

Мярката е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост, като е предвидено финансиране от 100 млн. лв. Целта е въвеждането на „по-зелен“ модел  и по-добра транспортна свързаност в населените места. 

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на онлайн конференция на тема „България и регионалната политика на ЕС“, организирана от „EURACTIV България“. В срещата участие взеха също еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра и български представители в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В регионите на страната под формата на интегрирани териториални инвестиции от европейските фондове ще бъдат инвестирани над 4 млрд. евро, посочи Николова. Извън този ресурс са предвидени и средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, който има четири основни стълба и включва 31 реформи в различни сектори за възстановяване и повишаване на качеството на живот на хората.

Освен мерките за енергийна ефективност, подобряването на градската мобилност и свързаността с малките населени места, друг важен приоритет е намаляването на отрицателните демографски тенденции и миграционните процеси. За тази цел са предвидени интегрирани териториални инвестиции с фокус върху запазването на човешките ресурси и потенциал в малките населени места

Сериозно внимание е обърнато и на икономическия сектор, като акцент ще са инвестициите в развитие на индустриалните зони в страната, информира още заместник-регионалният министър. Предвижда се със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат подкрепени ключови индустриални зони на национално ниво.

Бизнесът в тях ще получи инфраструктурна осигуреност и нова, иновативна среда. На регионално ниво, чрез Програмата за развитие на регионите и с принос от останалите европейски програми, ще се финансира създаването на регионални индустриални зони и такива от местно значение.

„По отношение на постигането на енергийно неутрална икономика и нулеви въглеродни емисии към 2050 г. ще бъдат фокусирани средства от Фонда за справедлив преход”, увери зам.-министър Николова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: