Египет: Възстановената цитадела в оазиса Сиуа посреща туристи

Египет: Възстановената цитадела в оазиса Сиуа посреща туристи Снимка: Wikipedia

Изоставена преди близо век, крепостта заедно с прилежащия й град са възстановени по проект, финансиран от Европейския съюз в размер на 540 000 евро.

Идеята е в реставрирания исторически обект да се развива устойчив туризъм и по такъв начин да помогне за възраждането на цялостната икономическа дейност в района, съобщава Le Figaro. Проектът за възстановяване стартира през 2018 г. и вече е готов. Според изявление на египетските власти, публикувано на 6 ноември по повод откриването на реставрираната крепост, стремежът е Сиуа да се превърне в световна „дестинация за екотуризъм“.

Древната цитадела Шали Гади е построена през XIII век от заселилите се в оазиса берберски племена, за да възпре нападенията на бедуините. Изградена е от смес от глина, сол и камък, която изпълнява ролята на естествен изолатор в екстремния климат в пустинята. След поредица от проливни дъждове през 1926 г. цитаделата на практика е изоставена и доскоро е била в окаяно състояние. 

Дълго време изолиран, оазисът започва да посреща туристи едва от 1984 г., когато е построен пътят, свързващ Сиуа със средиземноморското крайбрежие. Със своите палмови горички, солени езера и древни останки, оазисът представлява модел за алтернативен туризъм, който контрастира с морските курорти на брега на Червено море и с основните етапи на круизите по Нил – Луксор и Асуан, предназначени за масовия туризъм.

Източник: Wikipedia

За разлика от тях Сиуа би могла да бъде „дестинация за терапевтичен и екологичен туризъм“, според властите. Повечето хотели тук имат разкошни зеленчукови градини и се фокусират върху опазването на околната среда. Но разположена на едва 50 км от Либия, в обхвата на гражданската война Сиуа пострада от политическите вълнения, разтърсващи региона от 2011 г. насам, както и понастоящем от коронавирусната криза, която забави туристическата й активност.

Годишният брой на чуждестранните посетители е спаднал от около 20 000 през 2010 г. на 3000 сега, според Мехди ал-Хоуейти, директор на местното туристическо бюро. Вътрешният туризъм само частично компенсира спада, казва той. За целите на устойчивия туризъм в стария град е изградена и малка търговска зона, в която местните занаятчии могат да продават своите продукти по модела на традиционните за Сиуа пазари. Става въпрос за „връщане на жителите на Сиуа към техния произход, към тяхното минало, като същевременно им предлагаме и възможности за заетост“, обяснява Инес ал Мударис, ръководител на проекта на ЕС. 

Въпреки постигнатото обаче много местни хора са на мнение, че преди да се развива туризмът, трябва да се обърне внимание на далеч по-спешни неща като инфраструктурата на региона. Самият министър на антиките и туризма на Египет Халед ал Енани признава, че има още много върху какво да се работи, за да се свърже Сиуа с останалия свят. Действително за момента дългият 305 км главен път е в много лошо състояние, а летището се използва само от военните. Но все пак завършеният проект е едно добро начало и дава надежда за съживяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: