Оградата на границата е изградена и разрешена като временно възпрепятстващо съоръжение

Оградата на границата е изградена и разрешена като временно възпрепятстващо съоръжение Снимка: МРРБ

Министър Шишков: Оградата на границата е изградена и разрешена като временно възпрепятстващо съоръжение

Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо съоръжение. Административно е одобрена като съоръжение, за което в закона изрично е написано, че не се издава разрешение за строеж и респ. няма разрешение за ползване. 

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. 

Той припомни и хронологията, довела до това съоръжението да не се смята за строеж. Народното събрание през февруари 2015 година е изменило закона за МВР и е променило текст, според който границата може да бъде пазена с временни съоръжения, за които не се изисква издаване на разрешение на строеж по Закона за устройство на територията. През месец март с решение на Министерския съвет е дадена зелена светлина за изграждането на това съоръжение, което не е строеж. 

Оградата е направена без одобряване на проекти. Такива е имало, но са следени единствено и само от областните администрации, които нямат капацитет да се занимават със строителството. Разрешение за строеж не е издавано нито от МРРБ, нито от Министерството на отбраната. Обектът не е следен от тези ведомства. В един момент обаче на областните управители е било прехвърлено да се занимават с цялото съоръжение.

„Оттук-нататък ще трябва да стане ясно какво е било заданието и дали е изпълнен проектът“, каза още регионалният министър. Той допълни, че изграждането на обекта безспорно е било необходимо, но постави въпрос защо вместо институциите, които е трябвало да го наблюдават и да го одобрят – МО, МВР или МРРБ, е прехвърлен като отговорност на областните управители. 

Арх. Шишков даде пример с междусистемната газова връзка Гърция – България. Ако областните управители се занимаваха с нея, нямаше да имат капацитет да я въведат в експлоатация. За да имаме качествено строителство, държавата трябва да функционира правилно и всеки да си изпълнява ролята, иначе се случва, това, за което говорим.“, категоричен беше той. Арх. Шишков обаче изрично подчерта, че областните управители са помогнали много за въвеждането на интерконектора в експлоатация.

На въпрос дали МРРБ ще предприеме действия спрямо оградата, регионалният министър обясни, че е невъзможно, тъй като тя не е строеж и това е определено по смисъла на нормативните уредби, създадени навремето. 

Професионално МРРБ може да окаже помощ, ако бъде поискана такава. След като стане трагедията, някой започва да говори как проектът е бил един, но не е изпълнен заради форсмажорни обстоятелства. Нищо не е пречело оградата да бъде построена на етапи, както беше и с интерконектора. Всичко е въпрос на задълбочена политика, подчерта арх. Шишков и беше категоричен, че проблемите трябва да се решават докрай, дори да е поетапно, като в случая това не е направено. „Със сигурност тя е свършила функцията си, но не и това, което трябваше в първоначалния замисъл.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: