Три европейски държави подготвят горите на бъдещето

Три европейски държави подготвят горите на бъдещето Снимка: swissinfo.ch

В международния проект, ръководен от Баварския държавен институт по горите, участват Германия, Швейцария и Австрия.

Едно от експерименталните насаждения е в Мутрукс, малка община в кантон Во, в Западна Швейцария, разказва swissinfo.ch. Там през 2012 г. три хектара са засадени с нови видове - ливански кедър (Cedruslibani) и още шест дървесни вида от Турция, България и САЩ

Това е пример за т.нар. „подпомогната миграция“, казват специалистите от Федералния институт по горите, снега и ландшафта. Според тях в експеримента няма нищо необичайно – хората са оформяли горите от векове, съобразно своите нужди.

Подбраните нови видове са по-устойчиви на суша и горещи вълни. Горите се адаптират и сами, така че няма да изчезнат, но промяната им може да не се развие в желаната от хората посока – и точно по това работят експертите. 

В друга местност са засадени турски елхи (Abies bornmuelleriana). Това иглолистно дърво от планините на Северна Турция може да понася дълги периоди на суша и да издържа на ниски температури до -18°С, което го прави идеален заместител на местните ели и смърчове в Швейцария. Видът е избран съобразно екологичните критерии и икономическото им изражение и вероятно ще стане преобладаващ в бъдеще, защото вирее добре, устойчив е на патогени и не е заплаха за местните видове. 

За целите на международния експеримент, със същите видове от същите места са насадени пет експериментални гори в Германия, Швейцария и Австрия. По-големият брой експериментални места предоставя по-добра вероятност за наблюдение на екстремни събития поне в едно от тях, като сухото лято на 2018 г. 

Тогава сушата засегна няколко централноевропейски страни. В края на юли и началото на август температурите достигнаха 34°C, причинявайки над 200 смъртни случая повече, отколкото в нормални години. През цялото лято не падна капка дъжд, стигна се до недостиг на вода и в много алпийски райони армията трябваше да осигурява водоснабдяването с хеликоптери. Сушата причини сериозни загуби на тревни и фуражни култури и понижи нивото на река Рейн за необичайно дълъг период, нарушавайки речния транспорт на стоки. 

Най-тежко пострадаха горите в централна Германия и Чехия, особено тези от бял смърч и бук. В швейцарските планини щетите бяха по-малки, но ако подобни засушавания се повторят, местните букови и елхови дървета може да не оцелеят, затова учените грижливо подготвят селекцията на бъдещите устойчиви европейски гори. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: