Кои държави се справят най-добре с кризата Covid-19

Кои държави се справят най-добре с кризата Covid-19 Снимка: Pixabay

Класация по устойчивост на държавите в ерата на коронавируса

Към „омировите“ дебати за пандемията спада и въпросът кои държави управляват проблема особено добре и кои - зле. Bloomberg направи обширно изследване и класация за устойчивостта на държавите в ерата на коронавируса. Под внимание се взимат 10 фактора като например брой тест-позитивни, смъртност във връзка с Ковид-19, строгост на мерките, състояние на икономиката, състояние на общото здравеопазване, както и шансове за ваксинация в момента.

Нова Зеландия заема първото място в класацията, благодарение на решителните и бързи мерки на правителството. Нацията е затворена на 26 март, преди да бъде установен дори един единствен смъртен случай, свързан с ковид, въпреки силната зависимост на икономиката от туризма.

В Нова Зеландия на практика ковид няма. Страната отчита под десетина случая през последните месеци и живата музика и значимитете социални събития отново заеха своето място. 

Нова Зеландия е в добра позиция и относно предстоящите възможности за ваксинация с два договора за доставки с Pfizer Inc. и немската BioNTech SE.

На второ място е Япония, при която случаят е различен. Поради разпространението на туберколоза в миналото, страната разполага с централизирана здравна система, която прилага незабавно в борбата с Ковид-19.

Японските граждани дисциплинирано носят маски и спазват социална дистанция и избягват местата с голямо струпване на хора. Въпреки нарастващият брой на ковид инфекции, тази 120 милионна нация има само 331 тежки случая, в сравнение с Франция, която с наполовина по-малко население регистрира 5 000 души в интензивни отделения. 

Япония, страната с най-застаряващото население в света, е сред първите по броя на сделките за доставка на ваксини - 4, които включват и производители, използващи революционната mRNA технология.

Третото място заема Тайван като този успех заслужава възхищение. Тайван е тясно свързан с Китай, където вирусът избухна миналия декември. Тайван рано затвори границите си. 23-милионното население беше снабдено с приложения, които даваха информация къде има налични маски и в кои локации има инфектирани.

Вече 200 дни в Тайван няма регистриран случай и подобно на Нова Зеландия, нормалният живот е възстановен, въпреки че границите остават затворени.

Опитът от епидемията SARS през 2003 г., която беше причинена от подобен коронавирус, помогна на Източна и Югоизточна Азия в борбата с Covid-19.

Общото за страните в първата десятка на класацията е стриктния граничен контролМасово тестване след първите регистрирани случаи и 14-дневна карантина за пътуващите са успешните мерки.

Три скандинавски държави, които са в топ 10 на страните, справили се най-добре в условията на пандемия, прилагат строг граничен контрол. Финландия и Норвегия, които са на 5-то и 6-то място в класацията, въвеждат строг граничен контрол след средата на март, въпреки че са част от Шенгенската зона. 

Тези най-високо класирани европейски държави успяха също така да избегнат втора вълна на епидемията. Така те излизат пред страни като Франция, Обединеното кралство и Италия, където в резултат на летните пътувания епидемията се разрази отново.

Следващи европейски страни в класацията са: Дания на 9-то място, Германия на 14-то място, Швеция на 16-то място и Ирландия на 20-то място. Малко след средата е Швейцария на 26-то място.

Сред най-лошо справящите се с ковид пандемията са Великобритания на 28-мо място, Гърция на 31-во място, Португалия на 33-то място, Австрия на 36-то място, Италия на 40-то място, Испания на 41-во място, Румъния на 43-то място, Полша на 44-то място, Чехия на 49-то място, Белгия на 50-то място.

Очевидно е, че страните с частичен локдаун и страните, в които движението на населението е слабо ограничено, се справят по-добре.

Примерът с Нова Зеландия показва също, че голяма роля играе своевременната и бърза реакция на правителството. Въпреки строгите мерки, населението в Нова Зеландия не е ограничено в придвижването си в страната.

Изолираното географско положение на островните държави Нова Зеландия, Япония и Тайван, на полуострова Южна Корея в Азия, на Норвегия и Финландия, разположени в северния край на Европа, както и отдалечеността на Австралия, благоприятстват успешното справяне на тези страни с пандемията.

Китайският санитарен кордон около провинция Хубей изигра роля на географско ограничение и предпази страната от разпространението на инфекцията.

Друг важен резултат от изследването е, че 8 от първите 10 страни са демокрации. Това показва, че правителствата, чиято работа се базира на доверие и одобрение от обществото, са по-устойчиви по време на пандемия.

Япония и скандинавските страни показват най-добри резултати, защото неравенството там е ниско и обществото е много дисциплинирано.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: