Енергийната ефективност с най-много средства в стълба "Зелена България"

Енергийната ефективност с най-много средства в стълба "Зелена България" Снимка: mrrb.bg

Мерките за енергийна ефективност ще включват не само топлоизолация и подмяна на дограма, а също и монтаж на съоръжения за възобновяема енергия.

В стълба „Зелена България“ на Националния план за възстановяване и устойчивост най-много средства са предвидени за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за еднофамилни жилищни сгради, за публични и промишлени сгради и за улично осветление.

В подмяната на уличното осветление може да се включат видеонаблюдение и други средства, които общините преценят. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Офанзива“ на Канал 3.

При многофамилните сгради работата ще започне с тези, които са направили усилие и вече са сформирали сдружение на собствениците и техните документи чакат финансиране от Българска банка за развитие и Оперативна програма „Региони в растеж“. 

Те няма да бъдат автоматично пренесени. Ще има методика за приоритизиране, така че да се обърне внимание първо на тези, които имат най-много нужда от мерки за енергийна ефективност и в същото време ще се направи разпределение на ресурса по общини, според необходимостта, така че да не се получи концентрация на средства, обясни министърът.

Няма да има съфинансиране от собствениците. Мерките за енергийна ефективност ще включват не само топлоизолация и подмяна на дограма, а и монтаж на съоръжения за възобновяема енергия. Търсим ефекта на спестяване на средства на гражданите, които живеят в тези сгради, и в същото време икономическия ефект от повече работни места и повече работа в строителния бранш, каза Петя Аврамова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: