Подпомагат бизнеса в граничните области с Република Северна Македония

Подпомагат бизнеса в граничните области с Република Северна Македония Снимка: mrrb.bg

С евросредства строят граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово

В периода до 2027 г. ще инвестираме с 50% повече средства за развитие на граничните региони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество спрямо ресурса от малко над 19 млн. евро, който вложихме по настоящата. 

Това каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия „България он еър“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Планира се около 9 млн. евро да бъдат насочени за изграждането на граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово, обявен за стратегически проект и за двете страни. Така ще се подобри свързаността между двете държави, ще се улесни стокооборота и ще се насърчи туристическият обмен. Проектът предвижда изграждането на цялата необходима инфраструктура, включително част от довеждащите пътища. 

По новата програма малките и средни предприятия в граничните територии ще получат директна помощ в общ размер на 2,5 млн.евро. Така бизнесът ще има грантово финансиране за ново оборудване, модернизация на производството и мерки за повишаване на конкурентоспособността. Средствата ще се отпускат по облекчен административен процес.

Деница Николова отчете, че между България и Република Северна Македония по линия  на трансграничното сътрудничество има 17-годишно партньорство. За този период са реализирани 230 съвместни проекта, като 60 от тях са по предприсъединителните програми на ЕС, а останалите 170 са изпълнени в рамките на двата програмни периода от 2007 г. до момента. 

„От 2014 г. сме договорили над 19 млн. евро. Имаме 65% разплащане на средствата, което означава, че проектите са успешно договорени и се изпълняват в сроковете и с целите, с които са заложени. Програмата подкрепя и подобряване на околната среда в регионите, развитие на туризма, културата и др." каза Николова.

Според заместник-министър Николова в следващите години програмата трябва да наблегне на развитието на икономическия потенциал и подкрепата за работещите предприятия, които създават работни места и заетост и могат да повишат стандарта на живот и доходите на хората.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: