Гърция обмисля нова законодателна рамка за офшорните вятърни централи

Гърция обмисля нова законодателна рамка за офшорните вятърни централи

Нова законодателна рамка за офшорните вятърни централи  обмисля правителството на Гърция. Това съобщава WindEurope, цитирана от 3e-news.net. Предвид характеристиките на гръцките води, вероятно те ще се отнасят до плаващи офшорни вятърни мощности. 

В момента Гърция има инсталирани 4 GW вятърна енергия. Всички те са изградени на сушата и покриват 12% от търсенето на електроенергия в страната. Потенциалът за вятърна енергия в Гърция обаче е много по-голям, особено за мощности, изградени върху плаващи платформи. Вятърните ресурси в страната са добри и крайбрежният вятър може да помогне на островите да постигнат енергийна автономия

През лятото на миналата година гръцкото правителство обяви, че обмисля нова законодателна рамка за развитието на офшорните вятърни мощности. Гръцката асоциация за вятърна енергия ELETAEN провежда консултации по отношение на новата рамка. Консултациите трябва да приключат на 1 февруари. За да бъде ефективна, новата рамка трябва да предлага амбициозен набор от проекти и график на търговете, като гарантира стабилни приходи за проектите, чрез договори за диверсификация, проучване и разпределяне на ефективните обекти и предлагане на финансиране за нова инфраструктура. Плаващи вятърни мощности в дълбоките води на страната може да са от ключово значение за експлоатацията на крайбрежните вятърни ресурси. 

Националният план за енергетика и климат на Гърция предвижда производство на 7 GW вятърна енергия в страната до 2030 г. 

В момента в Европа има изградени 62 MW мощности от плаващи вятърни електроцентрали, включително 30 MW на вятърната ферма Hywind в Шотландия и 25 MW на вятърната ферма WindFloat Atlantic в Португалия, която вече работи в пълен капацитет. 

По отношение на проектите в Средиземноморието, Франция е водещата страна:  до 2023 г. тя ще изгради първите три плавателни вятърни парка с предварително пласиране на производството. През 2022 се предвижда и търг за две площи за производство на по 250 MW, с възможност за увеличаването им с 500 MW за всяка в бъдеще. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: