Reuters: Shell се оттегли от два проекта за вятърни електроцентрали в Ирландия

Reuters: Shell се оттегли от два проекта за вятърни електроцентрали в Ирландия Снимка: 1prime.ru

Британската компания Shell излезе от два проекта за вятърни електроцентрали в Ирландия

Британската компания Shell се оттегли от два проекта за вятърни електроцентрали, изпълнявани в западната част на Ирландия от оператора Simply Blue Group, година след като придоби дялове в тях, съобщава Reuters.

Shell и Simply Blue в съвместно изявление в събота посочиха, че оттеглянето на Shell от проектите Western Star и Emerald е "портфейлно решение", а Shell добави, че вятърните електроцентрали остават ключова зона на растеж в нейните планове, целта на които е намаляване емисиите на парникови газове и създаването на бизнес с възобновяема енергетика.

Simply Blue отбеляза, че се стреми към ново партньорство и остава "изцяло ангажирана" с изпълнението на тези два проекта, разположени край бреговете на графствата Корк и Клер. Общата им мощност е 2,65 гигавата.

Мощността на вятърните електроцентрали, които в момента Shell управлява, създава или притежава под формата на потенциални проекти, включително 50% дял с мощност 5 гигавата в проекти за плаващи вятърни инсталации в Шотландия, надвишава 13 гигавата.

През 2021 г. Shell се договори да придобие в проектите Western Star и Emerald дялове, равни на 51%.                                                                                                                                   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: