Военните във Франция - най-големите противници на вятърната енергия

Военните  във Франция - най-големите противници на вятърната енергия

Необходимият тласък за вятърната енергия обаче едва ли ще се случи

Франция е най-чистата голяма икономика в света, благодарение на своите ядрени реактори, които генерират над 3/4 от потребяваната електроенергия в страната, пише Politico. 

Плановете на президента Еманюел Макрон обаче предвиждат затварянето на ядрени мощности, така че до 2030 г. страната да произвежда една трета от енергията си от възобновяеми източници, като през 2035 година делът на ядрената енергия трябва да слезе до 50%. Страната иска да изгражда ветропаркове, но това би било в разрез с правилата на френската армия. 

В момента вятърните централи заемат дял от едва 4% в енергийния микс на страната. За да бъде постигната целта, поставена от Макрон, за едно десетилетие тази цифра ще трябва поне да се удвои.  

Една от най-големите пречки пред развитието на вятърната енергия е френската армия, която на практика е забранила "вятърните паркове на между 45 и 47 процента от френската територия поради военни и авиационни разпоредби". Това заявява Полин Льо Бертре, главен изпълнителен директор на индустриалното лоби France Énergie Éolienne.  

Според френското законодателство, вятърни турбини не могат да бъдат разполагани в радиус от 30 километра около радарни станции, тъй като има опасения, че ветрогенераторите може да попречат на работата им. Така просто не остава площ, на която да бъдат изградени ветропарковете. Секторът отдавна настоява военните да използват 3-D  радарни системи, които могат да различават самолетите от турбините, както и да преценяват височината. Радарите, разработени в Дания през 2008 г. са одобрени за използване в близост до военни обекти във Великобритания. Наскоро такива системи бяха инсталирани и на международното летище в Глазгоу. Според Льо Бертре, технологията ще премахне пречките, но армията "няма интерес да се справи с проблема", пише Politico. 

Според изискванията на армията, турбините трябва да бъдат осветени с мигащи червени светлини, което причинява неудобства на цивилните, особено в провинцията. Военните обаче отказват да променят регламента и да допуснат оборудването на турбините със специална система, която да активира светлините, само когато  наблизо има самолет.  

От своя страна, френското министерство на отбраната отрича разпоредбите да оказват влияние върху развитието на вятърната индустрия, пише Politico. Говорител на министерството е заявил, че правилата гарантират безопасността на французите и по този въпрос не може да се допусне компромис.  

Ветрогенераторите създават проблем, но това далеч не важи за всички възобновяеми източници. Военните заявиха, че наскоро са разработили нова енергийна стратегия, насочена към намаляване на зависимостта от петролни проекти и са заделили над 2000 хектара земя за разработване на фотоволтаични проекти през следващите пет години. 

Развитието на вятърната индустрия във Франция е в съответствие с по-голямата европейска цел за зелена сделка, която предвижда до 2030 г. поне 32% от енергийните нужди на Евросъюза да се покриват от възобновяеми източници. Необходимият тласък за вятърната енергия обаче едва ли ще се случи, ако Париж не предприеме стъпки за намаляване на бюрокрацията, възпрепятстваща развитието на индустрията. Според WindEurope, заради спънки в регулацията, за стартирането на новите френски проекти на сушата ще са необходими от шест до осем години
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: