БНБ нареди на банките да не харчат печалбите си

БНБ нареди на банките да не харчат печалбите си

Остават в сила мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, приети през март 2020 г.

Във връзка с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите ефекти от разпространението на COVID-19 и наложените ограничителни мерки, управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) реши да се капитализира пълният обем на печалбата на банките за 2020 г. Това съобщиха от българския банков регулатор.

Това ще рече, че централната банка забранява на българските кредитни институции да раздават дивидент или да харчат печалбата си. БНБ постъпи по същия начин и миналата година, при първата вълна от COVID-19 и запорира печалбата на банките за 2019 г., като през март 2020 г. издаде антикризисен пакет от мерки.

При финансов резултат към 31 декември 2020 г. в размер от 789 млн. лв., продължаването на мярката би увеличило с 1,23 процентни пункта адекватността на собствения капитал на банковата система до 23,1% при равни други условия. Това допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли, смятат от централната банка. Припомняме, че печалбата на банковата система за 2019 г. възлизаше на 1,675 млрд. лв., или за една година е намаляла с над 50%.

Положителният ефект от капитализирането на печалбата на банките е ограничаване на кредитния риск, поддържане стабилността на банковата система и създаване на условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата, коментират от БНБ.

Мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, приети от управителния съвет на БНБ през март 2020 г. остават в сила, категорични са от БНБ.

БНБ променя Наредба № 7 за организацията и управлението на рисковете в банките, съобщи пресцентърът на централната банка. Наредбата трябва да отговори на изискванията на Европейската централна банка, които произтичат от присъединяването на БНБ към Единния надзорен механизъм. Промените се отнасят до прага на просрочените кредитни задължения и засягат европейския регламент за кредитните институции и инвестиционните посредници.

В Наредба № 7 на БНБ това изискване е уеднаквено и по отношение на значимите и по-малко значимите институции, като целта е да се осигури равнопоставено третиране на банките в България. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: