Потребителите на X/Twitter вече могат да публикуват „съдържание за възрастни”

Потребителите на X/Twitter вече могат да публикуват „съдържание за възрастни” Снимка: rollingstone.com

През уикенда социалната платформа обяви, че актуализира правилата си, позволявайки създаването, разпространяването и получаването на постове със сексуална тематика, стига да са създадени и споделени по взаимно съгласие

Публикациите, демонстриращи „сексуална активност на възрастни”, включително без облекло, трябва да са „надлежно обозначени” и да не се публикуват „на видно място” – например на профилната снимка на потребителя. Пояснява се, че правилата важат за всякакъв тип публикации – текстови съобщения, снимки, видеоклипове, анимация и материали, създадени с помощта на изкуствен интелект

За да се възползват от тази сексуална свобода, потребителите, които редовно публикуват съдържание за възрастни, трябва да променят настройките на профила си, така че публикациите им да включват предупреждение за съдържанието. Потребители под 18 години, или такива, които не са посочили възрастта си, няма да имат достъп до подобни постове. 

Медиите обаче отбелязват, че стъпката практически утвърждава вече съществуваща практика в социалната медия на Илон Мъск. Специализираното издание ТechСrunch и сп. Variety припомнят, че платформата никога не е забранявала публикуването на подобни материали. Позовавайки се на вътрешни документи на компанията, Reuters посочва, че през 2022 г. около 13% от публикациите в X/Twitter са били със съдържание за възрастни.

Експерт по комуникация казва пред Variety, че официалното потвърждаване на тази сексуална освободеност съответства на маркетинговата стратегия на компанията, след като през есента на 2022 г. Twitter стана собственост на Илон Мъск. „X е безапелационно провокативен и има за цел да се отличава от „безопасните” си конкуренти като Meta, YouTube и TikTok“, посочва анализаторът.

Придобивайки социалната мрежа, Илон Мъск заявяви, че ще я измъкне от състоянието ѝ на „нерентабилна компания”. Милиардерът въведе много промени, а през март тази година стана ясно, че X тества създаването на специализирани общности за публикуване на материали със сексуален характер (NSFW). Според критици на Мъск новопубликуваните правила не просто отварят вратата пред порнографията, но са път към печалба „на всяка цена” и опит да се подбие пазара на затворени платформи от типа OnlyFans.

Разрешавайки съдържание за пълнолетни, Х със сигурност се поставя под лупата на регулаторите, които ще следят за публикации на „неконсенсусно” порно и материали за сексуално насилие над деца (CSAM). Миналия октомври Австралия глоби платформата, че не е маркирала надлежно съдържание с насилие над деца, а Индия предупреди множество социални мрежи, включително X, да премахнат CSAM. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: