Samsung очаква с над 930% по-високи печалби

Samsung очаква с над 930% по-високи печалби Снимка: coingape.com

От технологичния гигант казват, че през първите три месеца на 2024 г. приходите му са скочили повече от 10 пъти в сравнение със същия период година по-рано

Анализатори виждат причината в засиленото търсене на продукти с изкуствен интелект (ИИ), но най-вече на възстановяването на цените на чиповете и полупроводниците след спада им след пандемията. На световния пазар чиповете поскъпнаха с около 20%, а полупроводниците върнаха ценовите си позиции след тежкия спад пред последната година. 

Всъщност производството на полупроводници обикновено е най-големият източник на приходи за Samsung. А цените им растат, защото пазарните прогнози вещаят бум в търсенето на инструменти с ИИ.

Компанията трябва да публикува подробен финансов отчет на 30 април. Предварителните изчисления сочат, че през тримесечието януари – март 2024 г. оперативната печалба на компанията е нараснала до $ 4,9 милиарда, т.е., с 931% повече от същия период на 2023 г. Това надминава прогнозите на анализаторите в сектора и очакванията на Samsung, който е един от най-големите световни производители на чипове с памет, смартфони и телевизори. 

Глобалното предлагане на чипове може да претърпи известни смущения заради земетресението, което удари Тайван на 3 април, Островът е дом на няколко големи производители на чипове, в т. ч. TSMC, който наскоро беше обявен за лидер в бранша и е доставчик на компании като Apple и Nvidia. От TSMC заявиха, че земетресението не е засегнало много производството им, но така или иначе, отбелязват „известно прекъсване“ на операциите, което може да позволи на Samsung да повиши цените още повече.

Продължават и отличните продажби на новите смартфони на компанията Galaxy S24, които излязоха на пазара през януари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: