Банките спират транзакции и операции с лица и фирми, посочени от Вашингтон

Банките спират транзакции и операции с лица и фирми, посочени от Вашингтон Снимка: УниКредит Булбанк

Блокира се дори тегленето на пари от банкомат от карти на уличените в корупция навсякъде по света, посочи банкерът Левон Хампарцумян

Банките в България са изправени пред голямо предизвикателство с излизането на списъка от физически лица и впоследствие от фирми, санкционирани от правителството на САЩ. Тъй като финансовите институции са много чувствителни по отношение на доверието, очаква се те да спрат отношенията си с посочените лица и компании. Това стана ясно от разговора с банкера Левон Хампарцумян, бивш председател на Асоциацията на банките у нас, по Нова ТВ. Той дори допусна, че повечето банки вече са прекратили отношенията си с тези клиенти, защото в противен случай рискуват и те да попаднат в „черния списък" на Вашингтон. 

„Санкциите са автоматични - например, ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба и санкции за това. Банките ще гледат да се отърват от отношения с такива клиенти", обясни банкерът. Според него всеки трябва да внимава и да не общува със санкционираните.

Ако някоя компания се чуди дали може да работи с даден контрагент или не, би могла да отправи запитване към ОФАК - Службата за контрол на чуждестранните активи, която движи програмата за налагане на санкции. „ОФАК отговаря, макар че отнема време", уточни Хампарцумян. 

Идеята на санкциите е посочените в списъка да бъдат поставени в тотална финансова изолация, никой да не прави сделки с тях. „Ако някой от списъка реши да тегли пари от банкомат в Дубай, трансакцията ще бъде спряна, защото той е в черния списък. Компаниите за международни разплащания „Виза" и „Мастеркард" са американски и са длъжни да прилагат санкциите", посочи банкерът.  

Не е ясно обаче как ще бъдат регламентирани нещата в България след безпрецедентните по мащабите си мерки, обявени от Вашингтон. В черните списъци влизат 64 лица и фирми, свързвани с бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, плюс неясен брой компании и хора, „асоциирани" с тях. Хампарцумян поясни, че американската дефиниция за „асоциирано лице" е много по-широка от българското определение за „свързано лице" и не изисква непременно връзките да са доказани и проследими в регистър или в документи. „Достатъчно е да се знае, че ядат и пият заедно", даде пример той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: