Преките чуждестранни инвестиции намаляват наполовина за пет месеца

Преките чуждестранни инвестиции намаляват наполовина за пет месеца Снимка: pixaay

Руснаците масово продават ваканционните си имоти по морето, англичаните също изтеглят вложенията си

Преките чужди инвестиции в страната намаляха наполовина – с 54% за първите пет месеца на 2021 г. Вложенията у нас за това време възлизат на 280,8 млн. евро и са по-малко с 335,6 млн. спрямо същия период на м.г., показват предварителните данни на БНБ. Само за май чуждите инвестиции възлизат на 92,1 млн. евро, при 106,2 млн. за същия месец на 2020 г. 

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 94,7 млн. евро за периода. Той е по-малко с 0,5 млн. евро спрямо първите пет месеца на м.г., когато също е бил отрицателен в размер на минус 94,2 млн. евро. Това означава, че и през миналата, и през настоящата година чуждестранни компании продават бизнеса си в страната на български фирми и изтеглят капиталите си.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти за първите пет месеца на годината също са отрицателни в размер на минус 1,4 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,2 млн. евро година по-рано. Това се дължи на продажбите на имоти край морето от рускоговорящи граждани, като купувачите основно са българи. 

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в български фирми възлиза на 650 млн. евро, при 559,9 млн. евро за периода януари-май 2020 г.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции в страната за периода януари-май са от Нидерландия (235,6 млн. евро) и Франция (161,3 млн. евро), а най-много капитали са изтеглени от компании и граждани от Обединеното кралство (-197,4 млн. евро) и Русия (-145,5 млн. евро).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: