Банковият сектор в Лондон загуби 7000 служители след Brexit

Банковият сектор в Лондон загуби 7000 служители след Brexit Снимка: https://pixabay.com/

Дъблин, Франкфурт и Париж се борят за дял от пазарите на финансови услуги, доминирани някога от Лондон

Финансовите квартали на Лондон до голяма степен определят съдбата на икономиката на Обединеното кралство.

Очакваше се след Брекзит да има отлив на работна ръка. Най-песимистичните прогнози за съкращения на над 250 000 работни места в сектора на финансовите услуги във Великобритания обаче не се сбъднаха.

По последни данни броят на преместилите се служители е около 7000 души.

В същото време, според експерти, европейските градове са станали по-конкурентоспособни в сравнение с Лондон в области като банковите инвестиции.

    Лондон все още се разглежда като глобален финансов играч, но вече не е задължително да се разглежда като единен европейски център за финансови услуги. И мисля, че това се промени в резултат на Брекзит. Сега хората смятат, че не само Лондон е европейският финансов център, но и други места. Може да е Париж, Амстердам, Дъблин

Дейвид Хьониг
Европейски център за международна политическа икономия

Използването на стимули за насърчаване на инвестициите помогна на европейски градове като Дъблин да привлекат внимание като нови центрове на банкирането.

Люк Ханрахан, Евронюз:

„Фактите показват, че това, което някога беше прогнозирано като масово изселване на банкери от Лондон, всъщност се превърна в стратегическо разместване на ресурси между европейските банкови центрове, за да се конкурират с Лондон."

Питър Лоулор е бивш главен икономист на Германската фондова борса (Deutsche Borse). Той смята, че европейски центрове като Франкфурт са една крачка пред Лондон, но е твърде рано да се прецени дългосрочното въздействие на Brexit върху финансовите услуги.

„Не мисля, че стратегическото мислене беше правилно приложено в Обединеното кралство. Франкфурт се интересуваше, Париж беше много заинтересован... Знаете за стимулите, предлагани в различни европейски градове. При всичко това, къде свършва? Каквото и да означава това... твърде рано е да се каже", завършва Лоулър.

Смяна на ветровете, преразпределение на силите – историята за въздействието на Brexit върху финансите в Европа далеч не е приключила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: