Руснаците панически теглят спестяванията си

Руснаците панически теглят спестяванията си Снимка: timesofisrael.com

През февруари руснаците са изтеглили от влоговете си в банките 1,2 трилиона рубли (близо $ 11, 5 милиарда)

В прегледа на Централната банка за развитието на банковия сектор на Руската федерация се посочва, че това е рекордна сума за последните 14 години. Най-голямото изтичане на средства от банковите сметки се е случило през последната седмица на февруари, т.е, когато руската инвазия в Украйна вече беше започнала. 

„Въпреки това последвалото увеличение на лихвите по депозитите позволи да се възстанови притока на средства за срочни банкови депозити в рубли и да се стабилизира търсенето на пари в брой от населението“, се казва в прегледа.

В абсолютно изражение това е най-значителното изтичане на средства от депозити (3.5%) поне от 2008 г., т.е., откакто Централната банка на Русия започна да публикува съответните данни. Тогава в пика на световната финансова криза, от спестяванията на руснаците са изтеглени 354 милиарда рубли (6%). 

Регулаторът смята, че повишеното търсене на пари в брой от населението както в рубли, така и в чуждестранна валута, е причинено от негативен информационен фон в контекста на санкциите срещу най-големите руски банки“.

След признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и последвалата руска инвазия в Украйна, САЩ, Европейският съюз, Великобритания, Канада, Япония и други страни наложиха строги санкции, които засегнаха Централната банка на Руската федерация и руския банков сектор. 

В първите два дни след началото на инвазията фирми и граждани изтеглиха от сметките си и $1,3 милиарда. Русия отовори на санкциите и засиленото теглене във валута и рубли с тежки ограничения на валутните тегления от фирмени и лични сметки и с повишаване на лихвените проценти за влоговете в рубли, на фона на резкия спад на руската валута.

Сравнението между изтеглените през 2008 г. 6% от влоговете на руснаците на стойност 354 млрд. рубли и настоящото намаляване на депозитите с 3.5%, което вече формира стойност от 1,2 трилиона рубли,  само по себе си говори за инфлацията на руската рубла за последните 14 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: