Бум от молби за разсрочване на задължения заради пандемията

Бум от молби за разсрочване на задължения заради пандемията Снимка: pixabay.com

Трябва да се предприемат мерки, които да позволят на длъжниците доброволно да погасяват задълженията, призова председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев

Все повече граждани и представители на бизнеса, притиснати от обстоятелствата и ефектите на локдауна, не могат да погасяват задълженията си и да обслужват кредитите си. Те или просто спират да плащат, или търсят начин да се справят с чужда помощ. 

В момента се вижда увеличаване на случаите, в които хората се обръщат към нас с молба за разсрочване на задълженията им, защото са изгубили работа, затворили са заведения и бизнеса си. Затова се обърнахме към Народното събрание, че трябва да се предприемат мерки, които да позволят на длъжниците доброволно да погасяват задълженията си, а не през механизма на принудителното изпълнение“. Това заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по БНР.

По думите му в такава икономическа ситуация „всички се втурват да си събират вземанията и делата се увеличават в пъти“.

По повод решаването на въпроса със задлъжнялостта Дичев обясни, че още през март са се обърнали към Народното събрание за подкрепа на законодателно разрешаване на този проблем. „В България трябва да се сложи край на вечните длъжници, затова подкрепихме въвеждането на абсолютната давност. Законът за личния фалит и абсолютната давност е инструментът за постигане на целта - да няма вечни длъжници“, обясни Дичев.  Сега прибягването до частен съдебен изпълнител изключително много оскъпява и създава големи неприятности на хората. И в крайна сметка се оказва, че те трябва да плащат по няколко пъти повече над задължението си.

Относно контрола върху съдебните изпълнители, статистиката сочи, че от 2016 г. досега са влезли в сила 132 наказания, 35 са глобите над 5000 лева, има също четири предупреждения за лишаване от правоспособност и 20 лишавания от правоспособност на частни съдебни изпълнители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: