Черен списък на големите длъжници към фиска публикува НАП

Черен списък на големите длъжници към фиска публикува НАП

Националната агенция за приходите публикува списък на длъжниците - юридически лица, чиито данъчни и осигурителни задължения в общ размер над 5000 лв. са неуредени към 31.03.2021 г. Списъкът съдържа 17 631 юридически лица, като най-големият длъжник дължи 160 млн. лева. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева. 

Задълженията, включени в списъка, са изцяло необезпечени или обезпечението им не покрива дълга в пълен размер. В списъка не се включват лица с прекратена регистрация и дружества по Закона за задълженията и договорите, както и такива, чиито задължения са разсрочени или отсрочени, изпълнението им е спряно на законово основание или задълженията им са погасени, вкл. и по давност.  

„Както знаете, част от тези дългове са трудносъбираеми, но други са на работещи предприятия и те трябва да се съберат", каза министър Асен Василев. 

10 млрд. лева е изгубила държавата за последните 3 години заради погасени по давност и отписани задължения към НАП. Това заяви пред БНТ служебният финансови министър Асен Василев, който представи мерки за повишаване на събираемостта от приходните агенции. Други близо 19 млрд. все още не са събрани. Той изчисли, че на годишна база хазната е ощетена с между 2 до 3 млрд. лв.

Новият шеф на НАП заяви, че се прави пълна проверка на Дирекцията за финансов контрол заради съмнения за масови партийни назначения без изискване за специализирано образование. „Точно в тази връзка сега се извършва пълен анализ на дейността на тази дирекция, за да се прецизират всички назначения и да се изчистят всякакви недоразумения от този характер", каза Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: