Финансовият министър: Има фирми с десетки милиони непотърсени задължения

Финансовият министър: Има фирми с десетки милиони непотърсени задължения

Започват проверки на парите в брой на бизнеса, които възлизат общо на 4 млрд. лв., фирма държи 32,7 милиона в каса

Необяснимо е как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 30-40 млн. лв., заяви финансовият министър Асен Василев по бТВ.

„Всички знаем, че ако един месец не си платиш данъците или осигуровките, НАП бързо реагира и започва да си ги търси. Тоест, за да се стигне до такова голямо натрупване, явно не е имало реакция“, коментира финансовият министър.

Министърът заяви, че една немалка част от компаниите от първата страница с големи длъжници вече са се обадили и са започнали да преговарят за форма и начин на изплащане. Като пример той даде фирма „Брикел“ (на пернишкия бизнесмен Христо Ковачки, б. ред.), чиито задължения към фиска са в размер на 42 млн. лв.

Финансовият министър добави, че започва проверка на фирмите, които имат големи наличности на пари в брой, държани в каси и сейфове. Според сметки на финансовото ведомство парите кеш в държавата възлизат на над 4 млрд. лв. Ще се проверяват предприятия с над 100 хил. лв. в касата. Засега засечената фирма с най-големи касови наличности се занимава със земекопна техника и държи в брой 32,7 млн. лв., каза министър Василев.

През седмицата той съобщи, че Националната агенция за приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. И допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, а Министерството на финансите ги е субсидирало.

„Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, което за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, заяви Василев.

Финансовият министър добави, че започва проверка на фирмите, които имат големи наличности в брой. Той посочи, че става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв. 

Василев обясни, че в момента в хазната има малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. Проблемът, който имаме в разходната част, е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи“, каза Василев.

За първото тримесечие държавната хазна излезе на минус с 600 млн. лв. Предишното правителство заложи дефицит на годишна база от 4,9 млрд. лв. заради антикризисните мерки. Финансовият министър смята, че няма да има проблем да се остане в рамките на заложения дефицит. Но това не означава, че не трябва да се направи актуализация на бюджета.

„Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни ситуацията финансовият министър.

Министърът допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“, са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства – по 0,8% от бюджетите им.

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ подготвят анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: