Моди: Индия се превърна в най-бързо развиващата се икономика в света

Моди: Индия се превърна в най-бързо развиващата се икономика в света

Въз основа на резултатите от април-септември 2023 г. Индия стана най-бързо развиващата се икономика в света с ръст на БВП от 7,5 процента

 Това заяви премиерът на азиатската страна Нарендра Моди, по време на реч при откриването на Международната енергийна седмица в Гоа.

Става дума за темпа на растеж на БВП на Индия за първите шест месеца на текущата финансова година (започнала на 1 април 2023 г. и завършва на 31 март 2024 г.). Цифрата се оказа "много по-висока" в сравнение със средната световна стойност за този период, каза той.

Премиерът също така прогнозира, че Индия ще може да поддържа високи темпове на икономически растеж в обозримо бъдеще.

„Индия се превърна в най-бързо развиващата се икономика в света. И наскоро МВФ прогнозира, че ще растем със същото темпо“, заключи Моди по време на реч при откриването на Международната енергийна седмица в Гоа.

По-рано директорът на Азиатско-тихоокеанския отдел на Международния валутен фонд (МВФ) Кришна Сринивасан заяви, че влиянието на Индия върху световната икономика ще нараства в средносрочен план.

До 2028 г., според очакванията на експерта, азиатската страна ще увеличи приноса си към глобалния БВП от сегашните 16 процента на 18 процента. Засилването на влиянието на Индия ще бъде улеснено и от забавянето на икономическия растеж в Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: