Актуална информация за епидемичната обстановка на 23 ноември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23 ноември 2020 г.

У нас 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи на брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса, че ще предложи на Министерски съвет нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Причината за новите рестрикции са повишеният брой нови заразявания.

Хаосът с приемането на нуждаещи се хора в болниците у нас се задълбочава. Четвърти пациент почина в Пловдив след обикаляне по болници, съобщи NOVA TV. Близките на Йордан Недев от Стамболийски разказаха в отворено писмо, че са се сблъскали с хаоса в здравната ни система.  

Заради коронавируса обаче достъпът на пациенти без коронавирус до болница е затруднен. „Всичките усилия са хвърлени върху пациентите с COVID, а другите пациенти с хронични заболявания нямат нормален достъп", коментира пред БНТ Наталия Маева от Националната пациентска организация. 

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова посочи в ефира на NOVA TV като основна грешка разкриването на COVID отделения във всички болници. Изтичането на кадри също е голям проблем, по думите на бившия здравен министър. „Проблемът не е отскоро. В момента търпим последствията от 20-годишното пасивно наблюдение на системата”, категорична бе д-р Виткова. 

Студенти по медицина влизат като доброволци в COVID отделенията в болниците. За една седмица 120 кандидатури на желаещи да се включат са постъпили в Асоциацията на студентите по медицина, която се зае с координацията. Сред кандидатите има стажант-лекари, но и студенти от първи и втори курс. „Асоциацията лобира студентите да се наемат на трудов договор, за да бъдат защитени правата им и да се чувстват по-сигурни на работното си място. Когато са на трудов договор, ще могат да вземат и допълнителните средства за работа на първа линия в COVID отделенията. Работата е високо рискова, а смените са много дълги и смятаме, че студентите го заслужават", каза пред БНР Теодора Делчева, зам.-председател на асоциацията. 

Осем заведения са затворени в столицата след проверки в събота и неделя. Основното нарушение е, че не спазват вечерния  час, в който да затворят – 23,30 ч., съобщава NOVA TV. Някои от затворените заведения са допускали клиентите си след тайни пароли, а други са отказвали да пуснат проверяващи на територията си. Глобите за работа след определения час могат да стигнат 2000 лв. при повторно нарушение, напомнят от медията. 

Данните за България 

1123 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 2787 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са малко над 40 на сто от изследваните. Отново най-много са новозаразените в София - 356, следват Бургас със 133 и Кюстендил със 79 нови случая. Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 121 820, като 82 416 от тях са активни. 36 524 са излекуваните лица. 772 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа. 6350 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 408 се намират в интензивни структури. Починалите през последното денонощие лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 60. 

По света 

Белгия, в която по време на първата вълна от COVID-19 смъртността бе сред най-високите в Европа и имаше най-много заразени, успя за няколко седмици да постави под контрол втората вълна на коронавируса, съобщава БНТ. Строгите мерки и добрата комуникация явно дават резултати - вече втора седмица кривата върви надолу. Броят на заразените, приетите в болница и починалите намалява, а специалистите казват, че пикът на втората вълна е отминал. Сега големите опасения са коледните празници да не се превърнат в трета вълна на пандемията. Затова всички усилия са впрегнати в това да се убедят хората тази година да си останат вкъщи и по възможност да не пътуват в чужбина.  

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Мярката влиза в сила от днес, 23 ноември. Премиерът Педро Санчес обяви, че през януари ще стартира програма за всеобща ваксинация срещу COVID-19. 

Турция обави, че планира да ваксинира гражданите на републиката безплатно срещу коронавируса. Съобщението е направено от турския министър на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от РИА „Новости". 

Правителството на Великобритания предварително е поръчало 100 милиона дози от ваксината, разработена от Оксфордския университет и „Астра Зенека". Количеството е  достатъчно за имунизиране на 50 милиона души. Оксфордската ваксина е далеч по-евтин и по-лесен за съхранение продукт в сравнение с на „Пфайзер" и „Модерна". Той обаче показа 70% успеваемост след проведено мащабно проучване в рамките на 10 месеца. Ваксината срещу коронавирус, разработена от компаниите „Пфайзер“ и „Бионтек“, може да бъде одобрена за използване във Великобритания още тази седмица, предаде Reuters. 

В Германия министърът на здравеопазването съобщи, че страната може да започне програма за ваксинация още следващия месец. Според Йенс Шпан „има причини за оптимизъм, че в Европа може да има одобрена ваксина още тази година". Американската регулационна Агенция за контрол на храните и лекарствата ще реши дали да разреши използването на ваксината на 10 декември, съобщава БНР.  

Президентът на Албания Илир Мета и съпругата му Моника Крюемади са глобени заради нарушение на забраната за събиране на повече от 10 човека. Това съобщава NOVA TV. Двамата присъствали на парти по случай рождения ден на известния албански актьор Бес Кулаку, организирано в ресторант в село Лакна, община Колоньъ. Глобен е и кметът на общината Ерион Исаи, който присъствал на тържеството, както и останалите около 30 души, които също били там. Всеки от присъстващите трябва да плати глоба в размер на 80 евро, а собственикът на заведението – 1 млн. леки (около 8100 евро).  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: