Актуална информация за епидемичната обстановка на 4 ноември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 4 ноември 2020 г. Снимка: pixabay.com

У нас: 

Рязък скок в броя на новите случаи днес - 4041 новозаразени с COVID-19 през последното денонощие. Направените тестове са 11 066. Това показват данните на Единния информационен портал. 


Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 60 537 души. От тях активните случаи са 37 581. 
Рекорд на новозаразени има и в София - 1619 души


Почти двойно по-висок е броят на активните случаи от тези на излекуваните от началото на епидемията. 
Починалите се увеличават с 63 - общо 1412 са жертвите на болестта у нас. 
В болница остават 2922 пациенти, 210 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 21 544. От тях 507 са регистрирани през изминалото денонощие. 


Само три области в страната не са в червената зона в 14-дневната заболеваемост по области. 
В някои от рисковите области заразените вече са в пъти над прага от 120 души на 100 000 души население. 


Големите болници се реорганизират в болници за пациенти с COVID-19. Ще се включат и хотели, които да подслонят заболели пациенти. А центровете за спешна помощ в София, Пловдив и Варна получиха още 20 линейки.
Заплатите на всички работещи в здравеопазването ще се вдигнат от януари 2021 г.  
 

По света


Световната здравна организация (СЗО) съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус, регистриран за последната седмица - над 3,3 милиона
През последната седмица са починали над 45 хиляди заразени - с 9 хиляди повече отколкото през предходната. 


Франция съобщи за най-големия брой починали с COVID-19 за едно денонощие от 15 април насам - 854 души. Общият брой на случаите в страната е над 1,5 млн


В Унгария отново бе въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. През нощта в страната ще бъде в сила полицейски час, съобщи премиерът Виктор Орбан. 


Полските власти решиха да освободят медиците от задължението да спазват карантина след контакт с хора, заразени с коронавирус. 

По-голямата част от Португалия вече е в частична карантина, по-олекотена от тази през пролетта. След тридневната забрана за движение между областите, карантината засяга 70 процента от 10-милионното население. Училищата и магазините са отворени, но където е възможно, се работи от вкъщи.

Италия забрани от утре вечер излизането от вкъщи без уважителна причина след 22,00 часа. Страната е разделена на три зони със съответно повишен, среден и умерен риск. Горните класове преминават на дистанционно обучение, търговските центрове се затварят в празничните дни и уикендите. 

В борбата с COVID-19 важно място заема европейската солидарност. От 1 октомври досега 16 белгийски пациенти са транспортирани за лечение в болници в Германия. Заради критична обстановка, пациенти от френския регион О дьо Франс ще бъдат извозени също към болници в Германия или в други части на Франция, недотам засегнати от заразата. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: