Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.11.2020 г. Снимка: pixabay

В света:

Първият за 2021 г. турнир от Големия шлем - "Аустрелиън Оупън", няма да се проведе по програма през януари, а ще бъде отложен за февруари или март заради пандемията от коронавирус, заяви премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс, цитиран от "Хералд Сън".

В Сърбия  предлагат да се въведе ограничение на работното време до 17 часа, с някои изключения - хранителни магазини, аптеки и бензиностанции, както и преминаване към онлайн обучение на средните училища.

На този фон правителството на автономната общност Мадрид реши от 4 до 10 декември да ограничи влизането и излизането от региона по време на празниците. А в Каталуния от 23 ноември, с определени ограничения, работата на баровете и ресторантите ще се възобнови,

В Италия  през януари ще започнат масовите ваксинации в болници и старчески домове. Властите на страната планират да имунизират значителна част от населението до средата на септември следващата година.

Във Франция правителството отпусна 1,5 милиарда евро за плана за ваксинация. В същото време, според последните анкети, около половината от жителите на страната са скептични към имунизацията.

Според мащабно проучване, проведено от Оксфордския университет, имунитетът срещу второ заболяване ще остане поне шест месеца.

От днес в Турция започва да се прилага частична забрана за излизане навън през уикендите. Съгласно новата мярка, гражданите няма да имат право да излизат навън от 20.00 часа в събота до 10.00 часа в неделя и от 20.00 часа в неделя до 05.00 часа в понеделник.

У нас:

В Плевен охранителите на верига магазини за търговия на дребно не допускат от 13.30 до 16.30 часа други посетители, освен тези над 65 години.

България ще може да разчита на над половин милиард евро от ЕС, с които да покрие първоначалните разходи за борба с пандемията. Сумата ще бъде преведена веднага, след като докладът по този нов инструмент за помощ бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, обяви пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

Ръст в случаите на коронавирус за последното денонощие и като абсолютно число, и като процент. За 20 ноември са регистрирани 3 983 нови случая - с 84 повече на дневна база спрямо отчетените ден по-рано 3 899 случая.

Направени са по-малко PCR тестове – 9 786, спрямо 10 311 при предишния отчет, т.е. разлика от 525 теста.

Коронавирус ваксината ще бъде безплатна и достъпна. Това увери в ефира на NOVA еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: