Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на  06.11.2020 г. Снимка: pixabay

Най-важното от света и България.

 Ситуацията в света

 

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирусна инфекция в света е над 46,84 милиона, от които над 1,20 милиона са починали.

 

Според текущите данни от университета "Джон Хопкинс" заразените в света са над 48,68 милиона души, 1,23 милиона са починалите.

 

Лидер по брой на потвърдените случаи остават САЩ, където са установени над 9,3 милиона заразени. На второ място е Индия (8,2 милиона), на трето - Бразилия (5,5 милиона), на четвърто - Русия.

 

Следват Франция, Колумбия, Испания, Аржентина и Обединеното кралство с резултати от 1 милион до 1,46 милиона заразени.

 

В Съединените щати на фона на изборите беше поставен още един рекорд за ежедневното нарастване на заразените с коронавирус. През изминалия ден инфекцията е потвърдена при 118 хиляди души, за един ден са починали 1187 пациенти.

 

Унгария реши да закупи малко количество от руската коронавирусна ваксина. Тя ще предприеме тази стъпка, въпреки възраженията на ЕС.


В Париж през нощта са забранени услугите за доставка на храна. Жителите няма да могат да използват тези услуги между 22:00 и 6:00. Забраната влезе в сила от 6 ноември.

 

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Швеция се е увеличил с 20 души за един ден. Тези данни бяха публикувани на 6 ноември от представители на Шведската агенция за обществено здраве, които денонощно следят епидемиологичната ситуация в страната и предоставят актуална статистика.

 

По-ранното решение за унищожаване на 17 милиона норки в  Дания ще бъде приложено незабавно. Властите се страхуват от идентифицираните вече мутации на SARS-CoV-2, тъй като заразените стават по-малко податливи на пробни ваксини.

 

Европа и САЩ прекратиха круизите до края на 2020 г.

Най-засегнатата от пандемията от коронавирус през 2020 г. е морската круизна индустрия.

В Европа и САЩ морските круизи са преустановени до края на 2020 г. Освен това се отбелязва, че в Съединените щати круизите така и не започнаха поради строгите изисквания за епидемиологична безопасност.

 

Великобритания възобнови строгата карантина. Самоизолацията в страната започна на 5 ноември. Затворени са магазини, развлекателни центрове и спортни зали, театри, музеи, салони за красота, солариуми, фризьорски салони.

 

Резултатите от последната фаза на изпитанията с коронавирусна ваксина, разработена от Оксфордския университет, могат да бъдат представени до края на тази година, каза Андрю Полард, ръководител на екипа за разработване на ваксини.

Той оцени като много ниска вероятността ваксината да влезе в обръщение преди Коледа.

 

У нас

 

Безплатен, но за сметка на това задължителен антигенен тест е предвидила държавата за всеки потребител на култура, който влиза в театър, киносалон или друга институция (музей, галерия... ). Това обяви министърът на културата Боил Банов по БНТ.

 

Личните лекари искат да издават тестове само при 2 симптома

 

Първо да се прави бърз антигенен тест, а ако той е отрицателен, но оплакванията продължават или се влошават, да се нaзначава и PCR, настояват джипитата.

 

София

 

"Въвеждаме две нови мерки за територията на София и създаваме организация за включване на ДКЦ-а в прегледите при леки грипоподобни симптоми.", обяви кметът Йорданка Фандъкова. Ето какво написа тя във "Фейсбук":

 

- Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември. Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдихме и с ръководствата на големите търговски обекти, които имат сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри.

 

- Създаваме „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч на обяд.

 

- Създаваме организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми. Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: