Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.11.2020 г. Снимка: pixabay

По света:

На фона на разпространението на коронавируса, в началото на 2020 г.  бяха прекратени кампаниите за ваксиниране срещу редица заболявания. Следователно пандемията на COVID-19 може да доведе до огнища на морбили, се посочва в изследване, публикувано списание в The Lancet.

Цената на една доза от ваксината срещу коронавирусна инфекция, произведена от американската фармацевтична компания Moderna, ще варира от 25 до 37 долара.

Има опасност от трета вълна на коронавируса в Европа, която може да ни връхлети в началото на 2021 г. Това прогнозира специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро в интервю за швейцарската медийна компания CH Media.

Борис Джонсън ще очертае пътна карта за връщане към „нормалния живот“ във Великобритания до Великден догодина, което няма да позволи на повечето хора да се събират със семейството и приятелите си преди това, с изключение на кратък период по Коледа, пише британският вестник The Times

Премиерът ще потвърди прекратяване на националното блокиране на 2 декември, но ще обяви планове за три нови нива на местни ограничения, които зa всички ще бъдат по-строги от действащите през октомври.

Действието на мерките ще бъде преустановено за период от три до пет дни около Коледа, за да могат семействата да празнуват, но след това ще бъдат възстановени за периода между януари и март.

Eверест отново ще е достъпен след седем месеца карантина:

Непал предприема ограничено отваряне на границите си и прием на чуждестранни туристи с цел съживяване на икономиката си. На територията на страната ще се допускат само чуждестранни граждани, пристигащи с цел планински туризъм и то при стриктни ограничения и условия.

У нас:

Незабавно да се наложи поне триседмична карантина - това ще предложи Валери Симеонов на Политическия съвет на управляващата коалиция през предстоящата седмица.

Съгласно предписания алгоритъм всички, които идват да търсят подкрепа в Центъра за кризисно настаняване, идват с изготвен PCR тест и отрицателен резултат от него. Това каза директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в София Пепи Джуренов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод работата на Кризисния център в условия на COVID-19.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: