Актуална информация за епидемичната обстановка на 10 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10 ноември 2020 Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

 

За недостиг на лекарства за лечението на COVID болни в МБАЛ-Айтос сигнализира директорът на болницата д-р Паруш Парушев в ефира на „NOVA“. Липсата на медикаментите сериозно затруднява работата на болницата.

 

Имотният регистър в Агенцията по вписванията работи с намален състав поради големия брой заболели или карантинирани служители. Към момента  по-малко от половината служители в София са на работа. При силно намаления състав на служителите се налага клиентите да изчакват, което е довело до напрежение.

 

Хронично болните у нас са в стачна готовност, сигнализират от федерация „Български пациентски форум”. От организацията твърдят, че голям брой хора са потърсили съдействие от тях, обезпокоени че заради пандемията животът и здравето им са в опасност. Хората с хронични заболявания не знаят къде могат да се лекуват заради трансформацията на отделенията, в които досега получаваха медицинска помощ.

 

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Доц. Атанас Мангъров е назначен за началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница. Както уточниха директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова, а и самият Мангъров, това става по изрично негово желание.

 

Данните за България:

 

8 826 са направените тестове за последното денонощие; 51 922 са активните случаи в момента, като новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалото денонощие са 3816; 270 души са хоспитализирани; 875  са излекуваните пациенти; 106 са починали за последното денонощие.

 

По света:

 

Очаква се утре Европейската комисия да одобри договор с фармацевтичната компания "Пфайзер" за доставка на бъдеща ваксина срещу COVID за страните-членки на ЕС. Вчера от компанията обявиха, че тяхната ваксина е показала над 90% ефективност.

 

В германския град Дортмунд се отказаха от над 20-годишната традиция да издигнат и украсят най-високата жива коледна елха в света, въпреки че подготовката вече бе стартирала. Коледният базар в града, както и в други големи германски градове, е отменен.

 

Канада регистрира 4074 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, предаде БТА. Според данни на канадското министерство на здравеопазването общият брой на заразените в страната е вече 268 735.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: