Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.11.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Двама мъже починаха пред вратата на COVID звено в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив след дълго чакане, предаде БНР. Видео, заснето от роднина на един от мъжете, показва как двамата чакат, за да получат медицинска помощ - единият седи на земята с кислороден апарат, а другият е на стълбите.

Видеото предизвика напрежение и вълна от бурни реакции в социалните мрежи, заради което тази сутрин беше даден извънреден брифинг от ръководството на лечебното заведение. Районна прокуратура - Пловдив, се самосезира и разпореди проверка по случая. 

Вътрешната проверка продължава и цели да установи отговорните за забавянето на приема на болните, обясни управителят на Университетската болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов.

Случаят в Пловдив е следствие на нереформираната система, но сега не е време за реформа. Така здравният министър Костадин Ангелов коментира случая с двамата починали пациенти в Пловдив на днешния редовен брифинг на щаба за коронавируса в София:

„В разговорите, които проведох с директора на лечебното заведение, назначена е вътрешна проверка. Аз поисках да бъде извършена проверка от прокуратурата, за да разберем кой крив и кой прав. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение“, каза Костадин Ангелов.

Благоевград да се затвори за три седмици, считано от понеделник, 23 ноември, като останат да работят само най-важните учреждения и обекти - общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки, е едно от трите решения, които вчера късно вечерта взе специално създадената в помощ на борбата с COVID-19 комисия в Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени до Общинския оперативен щаб. От бизнеса реагират остро на предложението за затваряне на търговските обекти за три седмици и са готови на протести, ако то влезе в сила.

Огнище на COVID-19 е установено в Дома за възрастни с психични разстройства до свиленградското село Пъстрогор. Петима потребители на социалното заведение са дали положителни проби за инфекцията.

За последното денонощие на територията на Хасковска област са били регистрирани 94 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, един е починал и 21 са излекувани.

Шест души са с COVID-19 след доказано положителен PCR тест в дом за възрастни в Казанлък. 42-ма са дали положителна проба при антигенните тестове.Тъй като домуващите имат ограничен достъп и не могат да напускат дома, предполага се, че заразата е влязла отвън.

Общо 151 носители на COVID-19 с усложнения в клиничната картина са настанени за лечение в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Общо 153 са разкритите легла за лечение на ковид пациенти в най-голямата болница в областта.

Детските градини в община Сандански ще преустановят работа за срок от един месец. Те ще бъдат затваряни поетапно. Мярката е одобрена с решение на Общинския кризисен щаб. Тя се налага заради непрекъснатото нарастване на броя на заболелите от педагогическия и непедагогическия персонал.

Данните за България:

3938 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9949 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 39,6% от направените изследвания. 

Най-много са новозаразените в София-град - 990, следва Пловдив с 464 и  Варна с 259 нови случая.

5629 души са в болница, от тях 313 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 944, починалите са 117.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137. От тях 41 са установени при лекари, 44 - при медицински сестри, 25 - при санитари, 4 - при фелдшери, и 23 - при друг медицински персонал.

По света:

Над 55,93 млн. са установените случаи на коронавирус в глобален мащаб, а над 1,34 млн. са починалите, сочи последната статистика на Ройтерс.

Най-засегнатите страни от разпространението на COVID-19 са САЩ, Индия, Бразилия, Франция.

Близо 2 млн. са случаите в Русия, а над 1 млн. са те в Испания, Великобритания, Аржентина, Италия, Колумбия и Мексико.

САЩ междувременно регистрираха над 250 000 смъртни случая от COVID-19.

По данни на университета „Джонс Хопкинс“ починалите в страната са 250 029, а случаите на заразяване са близо 11,5 млн. и двата показателя са най-високи в глобален мащаб. Oздравелите в САЩ са 4 293 640.

Китай съобщи за 12 нови случаи на COVID-19 през изминалото денонощие, с 8 повече от предния ден.

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса в Европа намаля миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи от усложнения от COVID-19 продължават да нарастват, показват данни на Световната здравна организация, публикувани днес. Вчера в Европа случаите на зараза прехвърлиха прага от 15 милиона и тя остава най-засегнатият район в света.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: