Дори да четеш хиляди статии на ден, само 5 ще те докоснат

Дори да четеш хиляди статии на ден, само 5 ще те докоснат Снимка: Freeimages.com

Как да отсеем зърното от плявата в безкрайния информационен поток?

Робърт Котрел чете 1000 статии на ден. Бившият издател на The Economist и Financial Times в Москва, днес създава ежедневния бюлетин Browser. Любопитно е как избира само пет сред 1000 статии, които минават през погледа му ежедневно. 

Физически възможно ли е?

"Мога да прочета хиляди публикации. Изчел съм между 3 и 5 милиона статии през последните 10 години. Разковничето е в това да успея ефективно да оптимизирам времето си, така че не само да следя нещата, които знам, че харесвам, но и по някакъв начин да успявам да открия нещата, за които нищо не знам. Искам това, което прочетете в момента, да е също така стойностно и приятно за вас и след три, шест или дванайсет месеца."

Котрел казва, че iPad е неговият "работен кон", а огромна част от статиите чете в градския транспорт.

"Feedly е RSS четец за iPad, който обединява всички статии, които искам да прочета. Понастоящем имам около 700 RSS емисии в моята Feedly, което означава, че всеки ден се събират около 700 публикации за мен. Други източници, които често ползвам, са Hacker News, Reddit и Substack."

Тайната при "поглъщането" на толкова информация, според журналиста, е в селективното четене. Прескачам публикации, които разглеждат една новина от различни ъгли. 

Най-добрите статии започват добре, заявава Робърт Котрел. 

"Ако авторът на текста е неспособен да създаде завладяващо заглавие, значи статията не си заслужава", твърди той и добавя, че, колкото повече чете, толкова повече се убеждава, че качествена статия може да напише само качествен човек.

На въпроса защо Котрел публикува само 5 статии на ден, той отговаря:

"Пет статии на ден са напълно достатъчни, за да се заредим и да се фокусираме върху нещата, на които истински държим и ценим. Не по-малко важна причина е, че държа да бъда човек,  който може напълно да застане зад всичко, което препоръчва."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: