Актуална информация за епидемичната обстановка за 13.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка за 13.11.2020 г. Снимка: pixabay

Ситуацията в света:

Десет дни след въвеждането на поредицата от мерки срещу коронавирус, Австрия се готви за по-сериозен локдаун, който ще влезе в сила от понеделник.

В Кипър в районите на Лимасол и Пафос се въвежда 18-дневна карантина, като от вечерта на 12 ноември влизането и излизането от тези зони ще бъде забранено. Спазването на изискването ще бъде контролирано от полицията. Тази забрана не засяга лекари, медицински сестри и учители.

 

Шведските власти признаха, че прогнозата за втората вълна на коронавирус в страната е грешна.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел се надяваше, че поради развитието на стадния имунитет, през есента епидемиологичната ситуация в страната ще бъде по-добра, отколкото в други скандинавски държави в карантина, като Финландия и Норвегия. 

Всъщност се оказа, че броят на хоспитализираните с COVID-19 в Швеция сега нараства по-бързо, отколкото във всяка друга държава в Европа.

 

За да се отървете от страха и стреса по време на пандемията на коронавируса, спазването на строг дневен режим ще помогне, твърдят от СЗО.

Трябва например да се опитате да ставате и да си лягате по едно и също време всеки ден, редовно да ядете здравословни храни, да спортувате и да отделяте работата от почивката, препоръчва СЗО.

 

Унгария стана първата държава от ЕС, която тества руската ваксина Sputnik V COVID-19.

 

У нас:

Учениците от 5 до 12 клас в град Плевен ще се обучават онлайн за 1 седмица, считано от 16 ноември.

 

Държавното предприятие "Информационно обслужване" има готовност да въведе електронното направление за PCR-тест, но към момента няма подписан рамков договор между личните лекари и НЗОК, в който да е описано издаването му,  заяви пред БНР директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Полицаите няма да глобяват възрастни хора, че са отишли да пазаруват извън двучасовия коридор от 8 до 10 ч. Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10:30 ч., заяви вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова тв. "Глоби ще се налагат едва след като се отправени няколко предупреждения към определено лице.", увери той. 

 

Междувременно, министерството на здравеопазването  отмени заповедта, според която възрастните можеха да пазаруват в хранителните магазини и аптеките само от 08:00 до 10:00 часа. Според новата заповед се въвеждат три различни коридора за възрастни според вида на магазина, а освен това няма ограничение да се пазарува и в другите часове.

 

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст;

 

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Заповедта влиза в сила от утре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: