Здравният министър предлага нови мерки срещу COVID от петък

Здравният министър предлага нови мерки срещу COVID от петък

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи на брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса, че ще предложи на Министерски съвет нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Причината за новите рестрикции са повишеният брой нови заразявания. Според него, колкото и да е подготвена една система, не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, предупреди той. Най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всяка отговорност и риск, категоричен беше здравният министър. 

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболеваемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в 86% от държавните в ЕС. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмица в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11-о място по заболеваемост в Европа. Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците и върху здравната система е огромен.

Новите мерки ще включват: 

1. Удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца до края на март 2021 г.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и др. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Ако мерките се спазват, ще имаме резултат след 21 дни, каза още проф. Ангелов. Ако предложението за новите мерки бъде прието, се предвижда те да влязат в сила от петък, 27 ноември. Предвижда се и преразглеждане на епидемичната ситуация около коледните празници, за да се прецени дали може мерките да бъдат облекчени.  
 

„Не налагаме локдаун, а вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар, медицинска сестра и герой в домовете си. Дори и да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, трябва да запазим сънародниците. Само здравите и живи хора могат да вдигнат държавата и няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", заяви здравният министър.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: