Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.11.2020 г.

Ситуацията в света:

Германия въведе предварителна регистрация и карантина при влизане.

 

Грузия въвежда комендантски час поради коронавируса.

 

Някои европейски пътешественици ще трябва да се откажат от плановете си да посетят Китай: във връзка с разпространението на коронавируса, Поднебесната империя въведе забрана за влизане в страната за некитайски граждани от Белгия, Великобритания, Италия, Русия и Франция - включително тези, които имат валидни визи и разрешение за пребиваване в КНР.
 

В още две европейски държави, Гърция и Полша, влязоха в сила на 7 ноември нови ограничения поради разпространението на коронавируса.


В Полша от 7 ноември магазините за нехранителни стоки в търговските центрове и всички културни институции - театри, кина, галерии, ще спрат да работят.

Хотелите ще приемат само пътуващите по работа. Всички училища са на дистанционно обучение. Ограниченията ще продължат поне до 29 ноември. Ако тези мерки не помогнат, властите не изключват въвеждането на национална карантина.

 

От 24 октомври жителите на страната трябва да носят маски не само на закрито, но и на открито. Кафетата и ресторантите работят само с доставки по домовете. Забранено е събирането в група на повече от петима души.
 

Междувременно Гърция също е под карантина. Можете да излезете от дома си само ако имате основателна причина: да отидете на работа, да отидете в магазина, да посетите лекар, да спортувате.

 

В този случай, преди да излезете от дома си, трябва да уведомите властите, като изпратите SMS съобщение на специален номер. Пътуването от един регион на Гърция до друг е  забранено. Всеки път, когато излизате навън, ще трябва да носите маска. Ограниченията ще продължат до 30 ноември.


Франция


Седмица след началото на новата национална карантина летищата в Париж ще организират незадължително тестване на заминаващите пътници за коронавирус - става дума за услуга за тези, които трябва да предоставят резултати от теста в страната на местоназначението си.

 

Великобритания


Във Великобритания се провежда експеримент за масово тестване на цял град. Такъв проект стартира в петък в Ливърпул. Планира се да се тестват всички местни жители и тези, които редовно идват тук, за да работят.

Хърватският премиер Андрей Пленкович отказа да въведе карантина и комендантски час.


От своя страна СЗО посъветва света да се подготви за нова пандемия

 

Готовността за евентуална нова зараза ще бъде обсъдена на асамблеята на Световната здравна организация (СЗО).

 

У нас

 

От 08.11.2020 г. (неделя) цялата територия на България ще бъде включена в „червения“ списък на Република Словения.

 

Българските туристи, които през почивните дни ходят до Одрин на пазар, са започнали да изкупуват наличния в аптеките аспирин, съобщава председателят на Надзорния съвет на одринската аптечна камара Шюкрю Чиравоглу, цитиран от телевизия NTV.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: