Социалното министерство: Топъл обяд ще получават 50 000 нуждаещи се

Социалното министерство: Топъл обяд ще получават 50 000 нуждаещи се

Заради тежката пандемична обстановка европейският фонд увеличава безвъзмездната помощ.

Близо 50 хиляди човека от най-уязвимите групи ще могат да разчитат на топъл обяд и след началото на януари догодина, съобщи Министерството на труда и социалната политика. 

Това става възможно, след като правителството се е съгласило Управляващият орган на оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица да сключва договори за безвъзмездна финансова помощ до 5 на сто повече от бюджета на тази оперативна програма.
 

Средствата се осигуряват от механизма REACT-EU на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата. Така Управляващият орган чрез общините ще може да осъществи нова операция за осигуряване на топъл обяд като отговор на големите предизвикателства, предизвикани от епидемията от коронавирус в България.

Отпуснатият допълнителен ресурс ще даде възможност за сключване и финансиране на приблизително 200 договора с общини. Това ще им позволи да осигурят топъл обяд на най-нуждаещите се, без да има прекъсване след 1 януари 2021 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: