Швейцарците отказаха да вдигнат възрастта за пенсиониране и си одобриха 13-та пенсия

Швейцарците отказаха да вдигнат възрастта за пенсиониране и си одобриха 13-та пенсия Снимка: https://pixabay.com/

На референдума, организиран от синдикатите, швейцарците се противопоставиха на увеличаването на възрастта за пенсиониране и одобриха 13-та пенсия за себе си; властите не изключиха увеличение

Швейцарците на референдума, проведен на 3 март, (Швейцария: 13-та пенсия, но не на 65, а на 66 години) се противопоставиха на повишаването на възрастта за пенсиониране на 66 години и одобриха инициативата на Швейцарската асоциация на профсъюзите (SGB) на пенсионерите да се изплаща 13-а пенсия в допълнение към 12-те месечни, съобщава Bloomberg.

Според резултатите от гласуването инициативата на СГБ за 13-та пенсия е подкрепена от 58,2% от гражданите. От своя страна предложението на младежкото крило на дясната Свободна демократическа партия. Либералите (SDPL) отхвърлиха предложението за повишаване на възрастта за пенсиониране до 66 години от 74,7% от участниците в референдума.

В момента минималната пенсия за старост и наследствени лица (AHV) в Швейцария е 1225 швейцарски франка (1383 долара) на месец, а максималната е 2450 франка (2767 долара). За семейни двойки тя е ограничена до 3675 франка (4151 долара).

Както отбелязва Bloomberg, швейцарските избиратели не са одобрявали планове за увеличаване на плащаните от държавата социални помощи от 1848 г. Инициативата, която ще увеличи доходите на пенсионерите с около 8%, беше предложена от SGB поради "нарастващите разходи за живот, които доведоха до спад в покупателната способност на пенсиите".

Според политическия анализатор Георг Лутц одобрението представлява "преломен момент за Швейцария". „Само преди десет години, когато буржоазните партии и бизнес асоциации бяха против това, подобно предложение не би имало никакъв шанс“, каза той пред Bloomberg преди гласуването.

Директорът на социологическото проучване на Sotomo Майкъл Херман свърза решението за пенсиониране със „спасяването“ на Credit Suisse миналата година. „Много хора смятат, че предприемачите и мениджърите са нарушили неписания швейцарски социален договор: мениджърите са скромни в бонусите и разврата, а хората са скромни в социалните изисквания“, каза той, добавяйки, че хората отдавна не са доволни от поведението на корпорациите и укриващите данъци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: