Наркотиците стават все по-качествени и по-евтини

Наркотиците стават все по-качествени и по-евтини Снимка: https://pixabay.com/

Употребата на марихуана и кокаин в Европейския съюз се увеличава, а полицията се сблъсква с все по-жестокото съперничество на наркодилърите

Борбата с наркотрафика се затруднява от факта, че те стават все по-качествни, по-евтини и по-достъпни. Това е основният извод от годишния анализ на европейския пазар на забранени вещества.

Белгийската компания за превенция на наркоманиите Infor Drogues & Addictions получава 2000 обаждания годишно от потребители и техни роднини, загрижени за възможността да се пристрастят към наркотика. Това се свързва предимно с марихуаната. В повечето страни от ЕС използването ? не е разрешено. Но Германия наскоро предприе легализиране на канабиса за развлекателна употреба.

Директорът на белгийската компания Фани Бетермиер очаква потвърждение на поговорката „забраненият плод е сладък“:

Много по-лесно е да се практикува превенция, отколкото да се намали вече възникналият риск за широката общественост. Когато наркотикът в легален, можете да направите много повече, отколкото когато е нелегален. Само да кажа: не приемайте тези хапчета, защото е незаконно. Но когато даден продукт е законен, можем открито да поискаме от властите насоки какво да правим и какво да не правим.

Някои страни от ЕС имат по-либерални закони. Малта е единствената членка на ЕС, която е легализирала марихуаната за лична консумация. А Люксембург, Испания, Португалия и Холандия просто позволяват или толерират частната му употреба. Пазарът на наркотици в ЕС се оценява на 31 милиарда евро.

Там канабисът заема доминираща позиция. Той представлява 39% от общата сума или 12,1 млрд. евро.

Следва кокаинът: 37% от общата сума и 11,6 млрд. евро. Употребата му нараства особено бързо поради наличието на по-евтини разновидности на кокаина.

Полицията прихваща огромни пратки. Тъй като все повече наркотици стават достъпни, дилърите трябва да се борят за пазарен дял. Директорът на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите Алексис Гусдил смята това за опасно за гражданите:

Насилието, свързано с наркотици, нараства в цяла Европа. Различни участници в незаконния пазар са подложени на огромен натиск. Съперничеството между тях се засилва отчасти от нарастващата наличност на кокаин. Но постепенно насилието започва да се разпространява и към трафикантите на други видове наркотици. Започна да расте бавно, но сигурно преди 10-15 години на европейския пазар на канабис.

Налице е нарастваща тенденция на насилие в Белгия, където много наркотици се пренасят по море. През февруари имаше 10 престрелки между банди в столицата Брюксел, при които един човек беше убит.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: