Защо с възрастта времето започва да тече по-бързо

Защо с възрастта времето започва да тече по-бързо Снимка: Pixabay

С напредване на възрастта възприятието ни за времето се променя и то сякаш се забързва.

Някои изследователи обясняват този феномен със забавянето на работата на мозъка, а други – с придобития в миналото опит, който изкривява възприятието.

Всяка сутрин в продължение на 35 години американският биомедик Робърт Сотерн измерва температурата си, кръвното си налягане и пулса си, отбелязвайки същевременно колко време за него продължава една минута. Въз основа на всички събрани резултати той стига до заключението, че с възрастта времето или по-точно възприемането за него се ускорява.

Ако в началото на експеримента Сотерн вярно определял продължителността на една минута, то при достигането на 60-годишна възраст за него времето се ускорило с няколко секунди. Същото се случило и с групи доброволци на възраст 60-80 години, помолени да преценят времевия интервал от 3 минути. Те допускали грешка от 40 секунди. От друга страна, младите участници в експеримента (между 19 и 24 години) определяли времето с много по-голяма точност. Действително с възрастта мозъкът ни започва по-бавно да обединява звуковата и визуалната информация, поради което възрастните хора имат субективното усещане, че времето напредва по-бързо, а реакциите им са забавени.

Възприемането на часовете, минутите и секундите е тясно свързано с бързите координирани движения на очите в една посока. При децата това се случва по-бързо, така че тяхното субективно време тече по-бавно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: