NASA ще синхронизира лунното и земното време

NASA  ще синхронизира лунното и земното време Снимка: NASA

За сигурно предаване на данни в Космоса

NASA ще разработи единен стандарт за време за Луната и други космически обекти, с цел синхронизиране на комуникациите и предаването на данни между космическите кораби, астронавтите и базите, както и с лунните сателити. 

Това съобщи агенция Reuters, цитирайки ръководителя на Управлението за наука и технологична политика на Белия дом (OSTP) Арати Прабхакар.

Както се съобщава, това поръчение на американските власти е насочено към осигуряване на синхронизация и сигурност на предаването на данни, тъй като земното време изостава от лунното средно с 58,7 микросекунди в денонощие. Поради това периодично се появяват отклонения и последващи проблеми.

Правителството на САЩ задължи NASA да представи план за реализирането на проекта до края на 2026 г. Освен това, лунното време ще трябва да бъде стандартизирано по аналогия със земното. На нашата планета часовите зони са стандартизирани по UTC (Universal Time Coordinated, или Универсално координирано време), което се основава на атомните часовници в различни точки на Земята. При необходимост, атомни часовници могат да се появят и на Луната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: