Десет впечатляващи небесни събития през 2023 г.

Десет впечатляващи небесни събития през 2023 г.

Звездобройците могат да тръпнат в очакване на рядка комета, супер синя Луна и няколко зрелищни метеоритни дъжда

Миналата година беше отлична за любителите астрономи. Наблюдатели на звезди в САЩ видяха две пълни лунни затъмнения, грандиозно слънчево затъмнение „огнен пръстен“ и рядко подреждане на планетите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Тази година обещава още един удивителен набор от небесни събития, включително тъмно небе за двата най-очаквани метеорни потока: Персеидите и Джеминидите. За да наблюдавате тези и други явления, всичко, от което се нуждаете, е тъмно място, подходяща за времето екипировка и понякога бинокъл. За да ви помогнем да планирате вечерите си навън през 2023 г., съставихме списък с десетте най-големи небесни събития за годината.

2 февруари: Кометата C/2022 E3 се доближава до Земята

В началото на февруари кометата C/2022 E3 ще пътува на около 26,4 милиона мили от нашата планета – най-близкото до Земята, откакто Homo sapiens започва да се заселва в Европа и Азия от Африка, според Ерик Хенриксън и Камерън Кисла от KTLA.

Въпреки че яркостта на кометите може да бъде непредсказуема, тази може да се вижда с просто око под тъмно небе, въпреки че тези с бинокъл или телескоп ще имат по-добър шанс да я видят. Звездобройците в Северното полукълбо може да успеят да забележат кометата в сутрешното небе на северозапад през януари, докато тези в Южното полукълбо трябва да следят от началото на февруари. Кометата има отличителен зелен цвят и тънка дълга опашка.

1 март: Съвпад Венера-Юпитер

В астрономията съвпад се получава, когато една планета застане близо до луна, друга планета или звезда. Съвпадите се случват доста често и нямат „дълбоко астрономическо значение, но са приятни за гледане“, според НАСА.

През първите няколко месеца на годината двете най-ярки планети ще започнат да се приближават в югозападното небе и на 1 март ще достигнат най-близките си точки една до друга. Трябва да можете да видите и двете с голи очи, въпреки че може да се видят в едно и също зрително поле дори с най-малкия телескоп в задния двор, пише Андрю Фазекас от National Geographic. Въпреки че двете планети ще изглеждат относително близо, те всъщност са на милиони мили една от друга. Погледнете на запад-югозапад привечер, за да видите двете планети заедно.

15 до 29 април: Метеорен поток Лириди

Метеорните дъждове се появяват, когато Земята преминава през отломки, останали след комети и астероиди, поради което се случват приблизително по едно и също време всяка година. Лиридите произлизат от кометата Тачър, която обикаля около слънцето на всеки 415 години. Това е един от най-старите регистрирани дъждове, с наблюдения, датиращи от 687 г. пр.н.е., пише Дейзи Добрйевич за Space.com.

Тазгодишният дъжд ще достигне своя пик в нощта на 22 април и условията за гледане ще бъдат благоприятни – растящият полумесец ще бъде само 6 % осветен, пише Добрйевич. Наблюдателите обикновено могат да видят около 18 метеора на час в ясно, тъмно небе, въпреки че в много редки случаи Лиридите могат да изненадат зрителите с до 100 метеора на час.

За най-добро наблюдение на звездите намерете тъмна зона между залеза и изгрева на слънцето. Легнете по гръб с крака, обърнати на изток, и погледнете към небето, препоръчва НАСА.

15 април до 27 май: метеорите от Ета Акварида

Този поток е известен със своите бързи метеори, които оставят дълги светещи следи. Метеорите Eta Aquarid могат да пътуват с около 148 000 мили в час в земната атмосфера, според НАСА. Техният радиант – или точката, от която се появяват – е съзвездието Водолей.

Тези метеори идват от кометата Халей, която завършва орбитата си около слънцето на около 76 години. Тази комета произвежда също метеорния поток Ориониди, който се случва през октомври. За последен път Халей е видяна от случайни наблюдатели през 1986 г. и се очаква да се появи отново през 2061 г.

Тазгодишните Ета Аквариди ще достигнат своя връх в нощта на 5 срещу 6 май. За съжаление, на 5 май 2023 г. ще има пълнолуние, но не позволявайте това да ви спре. Може да се случи значителен изблик на метеори, които валят два пъти по-бързо от обичайната си скорост и макар че луната може да отмие много, все пак „може да бъде доста прилично шоу“, казва Бил Кук, ръководител на Службата за околна среда на метеороидите в на Центъра на НАСА Marshall Space Flight в Хънтсвил, Алабама. Тези метеори се виждат най-добре в южното полукълбо, но могат да се видят и на север от екватора с обичайна скорост от около 10 до 30 на час при добри условия. Опитайте да погледнете нагоре в часовете преди зазоряване на или около датата на пика.

14 юли до 1 септември: метеорен поток Персеиди

Метеорният поток Персеиди е един от най-добрите за годината. Ярки, чести метеори с дълги опашки ще осветяват небето със скорост от около 50 до 100 на час. Дъждът се случва, когато Земята преминава през отломки, оставени от кометата Суифт-Тътъл, и достига своя връх, когато Земята се движи през най-плътната част.

Миналогодишните Персеиди съвпаднаха с пълнолуние, което затрудни виждането на някои падащи звезди. Но тази година дъждът ще достигне грандиозния си пик два дни преди новолунието на 11 и 12 август.

За най-добро наблюдение Кралският музей в Гринуич препоръчва да се насочите към тъмно място и да дадете на очите си 15 минути да се приспособят, което означава да си починете и да не проверявате телефона си.

31 август: Супер синя луна

Тези, които гледат небето в нощта на 31 август, може да забележат, че пълната луна изглежда малко по-голяма и по-ярка от обикновено. Това е така, защото Луната ще бъде най-близо до Земята в своята елиптична орбита, което я прави суперлуна. Четири суперлуни ще се появят подред тази година – на 3 юли, 1 август, 31 август и 29 септември.

Тъй като през август ще видим две пълни луни, втората се нарича „синя луна“. Сините луни се случват на всеки 2,5 години, последната беше през август 2021 г.

26 септември до 22 ноември: Ориониди

Орионидите обикновено не са толкова силни, колкото Персеидите или Джеминидите, но все пак си заслужава да се видят. От тъмно място зрителите могат да видят около 10 до 20 метеора на час в пика на дъжда, който пада около сутринта на 22 октомври, според Дебора Бърд от EarthSky.

Подобно на Ета Акваридите, и този поток идва от кометата Халей, кръстена на английския астроном Едмънд Халей. Той е първият, който изчислява орбитата на кометата, като точно предсказва завръщането й през 1758 г. – 16 години след смъртта му.

Тази година луната ще залезе до полунощ на пиковата нощ, създавайки малко смущения за зрителите, които гледат нагоре в ранните часове на сутринта. И тъй като метеорите произхождат от съзвездието Орион Ловецът, ще можете да видите падащи звезди навсякъде в небето.

14 октомври: Пръстеновидно слънчево затъмнение

В средата на октомври пръстеновидно слънчево затъмнение ще може да се види от югозападната част на САЩ. Слънчевите затъмнения се случват, когато луната преминава между Земята и Слънцето. Но тъй като луната няма да покрие изцяло слънцето тази година, ослепителен светещ кръг или „огнен пръстен“ ще се вижда от определени места. Такова пръстеновидно слънчево затъмнение може да продължи до 12 минути и 30 секунди, според Space.com, въпреки че тази година максималната продължителност ще е около пет минути в САЩ.

В САЩ пръстеновидното затъмнение ще започне в Орегон в 9:13 сутринта тихоокеанско лятно часово време и ще премине през няколко щата, преди да завърши в Тексас в 12:03 ч. централно лятно часово време, според НАСА. Хората извън тази тясна ивица няма да видят пръстеновидното затъмнение, но могат да уловят частично затъмнение – ако времето съдейства. Не забравяйте винаги да използвате предпазни очила, когато гледате слънчево затъмнение.

28 октомври: частично лунно затъмнение

Миналата година САЩ станаха свидетели на две пълни лунни затъмнения. Пълно лунно затъмнение настъпва, когато сянката на Земята закрива цялата повърхност на Луната, докато частично затъмнение се случва, когато луната преминава само частично през тъмната сянка на Земята или сянка. Трети тип лунно затъмнение, наречено полусянка, е по-фино и възниква, когато по-бледата външна сянка на Земята, наречена полусянка, е хвърлена върху Луната.

Пенумбралното затъмнение ще може да се види само на източното крайбрежие на САЩ. Ако гледате оттам, луната ще бъде под хоризонта за цялото частично затъмнение, което ще започне в 15:35 източно лятно часово време и ще свърши в 16:52 ч. Но ако се вгледате внимателно, все още може да успеете да уловите слабата полусянка на Земята на повърхността на Луната, след като тя изгрее във вашия район. Полусянката ще приключи в 18:26 ч. източно време.

За разлика от слънчевите затъмнения, нямате нужда от оборудване, за да видите лунно затъмнение.

19 ноември до 24 декември: Метеорен поток Джеминиди

Джеминидите са друг фаворит на феновете и един от последните метеорни дъждове за годината. Този дъжд е известен със своите бързи метеори – те могат да пътуват със 78 000 мили в час, повече от 40 пъти по-бързо от бърз куршум, според НАСА.

За разлика от много други дъждове, Джеминидите идват от скалист небесен обект, наречен астероид, а не от ледена комета. Учените не са съвсем сигурни как астероидът, наречен Фаетон, може да доведе до метеорен дъжд, но някои теоретизират, че той всъщност може да е мъртва комета или комета, която е загубила ледената си обвивка, според НАСА.

Фаетон е с диаметър само около три мили, което е изненадващо, като се има предвид количеството отломки, които оставя след себе си. Добавяйки към загадъчността си, Фаетон изглежда изсветлява, когато се приближава до слънцето, както би направила комета. Този астероид се доближава до слънцето повече от всеки друг наименован астероид, поради което е кръстен на сина на бога на слънцето Хелиос.

Предвижда се най-много метеори да валят през нощта на 13 срещу 14 декември, когато е възможно наблюдателите да видят 120 метеора на час. Миналогодишната намаляваща луна доведе до само около 30 до 40 видими метеора на час в Северното полукълбо, но тази година нов растящ полумесец ще залезе рано вечерта, осигурявайки тъмно небе за наблюдателите. Метеорите се виждат най-добре около 2 часа сутринта и би трябвало да могат да се видят във всички части на небето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: