Простата двусловна фраза на емоционално интелигентните хора

Простата двусловна фраза на емоционално интелигентните хора

Използват я, за да намалят разочарованието и да свършат повече

Чувствали ли сте някога, че колкото повече се опитвате да свършите, толкова по-малко постигате? Запомнете тези две силни думи.

Списъците със задачи на, примерно, собственик на малък бизнес и родител на малки деца, са склонни да полудяват. Вижте дали можете да забележите проблем с един скорошен:

1. Напишете нова чернова на статия

2. Наваксайте с имейлите

3. Работа по проект 1 (срок!)

4. Изследователски проект 2

5. Вземете обяд

6. Отидете до пощата

7. Отидете до банката

8. Вземете децата

9. Работа по проект 3

10. Подгответе бюлетин

11. Напишете благодарствени съобщения

Вероятно сте се досетили – този списък е някак твърде дълъг.

Предназначен е за един ден, но вероятно ще отнеме седмица да се свърши всичко това. А когато се опитвате да направите твърде много, не успявате да свършите важните неща навреме. Или не им обръщате вниманието, което заслужават.

Ако не се опитвате да направите твърде много за един ден, може да работите върху твърде много цели едновременно – и да се чувствате така, сякаш не напредвате по нито една от тях.

Ако страдате от този проблем, има една проста фраза от две думи, която трябва да запомните:

Управлявайте очакванията.

Защо тази фраза е толкова ефективна? За да ви помогнем да отговорите на този въпрос, нека първо да определим защо страдате от този проблем. След това ще видим как тази фраза може да ви помогне да работите по-добре – ида замените негативните чувства на разочарование и обезсърчение с положителни, като удовлетворение и постижение.

Значението на управлението на очакванията и как се прави

Вероятно една от основните причини да се научите да управлявате очакванията е, че сте естествено амбициозни. Знаете, „стремете се към звездите“ – колкото повече се опитвате да свършите, толкова повече ще постигнете.

Този начин на мислене може да ви служи понякога. Но когато стане основен, просто се подготвяте за катастрофа.

Защото макар да е изкушаващо да вярвате, че всеки ден ще бъде най-добрият ви ден, че винаги ще бъдете най-продуктивни, реалността не е такава. Неуспехът да признаете това ще ви остави обезкуражени и победени, разочаровани от вашите слабости, ограничения, липса на време или други обстоятелства.

И тук идва нашата ключова фраза.

Като си напомняте да „управлявате очакванията“, разбирате, че има голяма разлика между това, което искате да направите, и това, което е възможно да изпълните.

Така че, въпреки че е ОК да се стремите към звездите когато си поставяте краткосрочни и дългосрочни цели, трябва също да се стремите да сте реалисти относно необходимото за постигането им.

Как можете да подобрите управлението на очакванията?

Можете да започнете, като си зададете въпроси като:

• Какъв е мащабът, тоест какво е включено в извършването на това?

• Какви слабости, ограничения или спънки могат да ме забавят?

• Колко време ще отнеме – както най-добрият, така и най-лошият сценарий?

• Кои са едно до три неща, които най-много искам да изпълня(днес, или тази седмица, или тази година)?

Тези въпроси ще ви помогнат да запазите очакванията си реалистични.

Управлението на очакванията може да е полезно и постфактум, като ви помогне да преоцените това, което сте направили, и да се съсредоточите върху постигнатото, вместо да се обезкуражавате от неизпълненото.

Още един прост трик, зает от авторката на бестселъри Гретхен Рубин: Когато създавате списък със задачи, просто добавете време за всяка. Това ще ви помогне да овладеете амбицията си и да се съсредоточите върху реалността.

Така че следващия път, когато седнете да си пишете цели или списък със задачи, не забравяйте да използвате емоционалната си интелигентност и да управлявате очакванията.

Защото няма нищо лошо в това да се стремите към звездите – стига да си дадете достатъчно време, за да стигнете до там.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: