Отново екстремни метеорологични условия в Европа

Отново екстремни метеорологични условия в Европа Снимка: Euronews

Поройни дъждове и наводнения опустошиха популярен грузински курорт, властите в Словения евакуират жителите на половината страна

Свлачище в долината Шови, северозападна Грузия, помете курортна местност в четвъртък вечерта, оставяйки 11 жертви, докато още около 25 души за момента се водят изчезнали, съобщи Euronews. Според грузинското вътрешно министерство, екстремното време е обхванало цялото поречие на река Чанкаджи.

Отнесени са мостовете на магистралата към курорта, така че хората се евакуират с хеликоптери. Практически, районът по суша е недостъпен, което за момента не позволява спасителни и възстановителни работи със сухопътни превозни средства.

Проливен дъжд в петък предизвика внезапни наводнения и свлачища и в северна, северозападна и централна Словения. Властите започнаха бърза евакуация. Наводнени са пътища и сгради. 

Според словенската агенция за околна среда ARSO, в посочените райони за 24 часа е паднал толкова дъжд, колкото обикновено за един месец. В рамките на 12 часа Администрацията за гражданска защита и помощ при бедствия е регистрирала повече от 1000 инцидента, съобщи официалната словенска информационна агенция STA. 

За свлачища се съобщава от северозападната Горенска област, която според регионалните сили за гражданската защита изцяло е под вода. В центъра на град Шкофя Лока, на 15 км от Любляна, са наводнени повече от 100 сгради, включително спортна зала, а жителите на западния град Идрия са призовани да не напускат домовете си без „абсолютна необходимост”, съобщи STA. 

С червен код за силни гръмотевични бури в неделния ден са големи райони в Унгария и Сърбия, докато до вторник зони по атлантическото крайбрежие на Португалия са с червен код за изключително високи температури. Също до вторник България е в зона с жълт код за гръмотевични бури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: