Водата влияе на агресията

Водата влияе на агресията

Високото съдържание на литий във водата може да има положителен ефект.

След проведени експерименти специалисти установяват, че ниската степен на престъпност и самоубийства може да бъде свързана с концентрацията на литий в питейната вода. Колкото по-голяма е тя, толкова по-малко са престъпленията в изследвания район. Влияе ли водата на психическата стабилност?


В края на 80-те години американски изследователи проучват състава на питейната вода в 27 зони в Тексас. Анализът показва, че  районите с богата на литий чешмяна вода са с много по-малък процент самоубийства, убийства, грабежи и арести. Разликата е статистически значима, дори след коригиране на плътността на населението. Тези изводи се свързват и с друго проучване за положителните ефекти на лития, върху пациенти със склонност към агресия и мисли за самоубийство. Факт е, че хората със суицидни намерения приемат високи дози литий - поне 200 милиграма на ден, а концентрацията в питейната вода не надвишава един милиграм. Въпреки това още през 1994 г. учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) показват, че дори 400 микрограма (0,4 милиграма) литий на ден значително подобряват психическото състояние на човек. След четириседмичен курс на лечение хора, предразположени към насилие, се успокояват и не проявяват агресия. На практика се получава, че точно този микроелемент чрез водата може да повлияе на нивото на престъпност в определен район или град. 


Японски учени също потвърждават до известна степен хипотезата след десетгодишно изследване. Те анализират водата в 18 района в префектура Оита (население - около милион) и след това сравняват данните с броя на самоубийствата. Оказва се, че дори при сравнително ниска концентрация на литий - от 0,7 до 59 микрограма на литър - броят на самоубийствата намалява. Положителният ефект от малките дози е свързан с постоянната употреба на вода в продължение на много години.


Австрийски специалисти  също стигат до подобни заключения. Те обръщат внимание на факта, че в десет региона на страната с висока концентрация на литий във водата се случват по 11 самоубийства на сто хиляди човека годишно. А там, където литият е с критично ниски нива, нещастните инциденти са 16.


Микродозите от елемента в питейната вода могат да предпазват както от болестта на Алцхаймер, така и от други форми на деменция. Датски учени са събрали и анализирали данни за живота на 800 хиляди човека. Изследвали са проби от водата в 151 водни инсталации в Дания и са обяснили как литият влияе на хората, страдащи от сенилна деменция. Оказва се, че високата концентрация на микроелемента намалява риска от деменция, докато средната концентрация го увеличава. И така - 5,1-10 микрограма на литър вода дневна консумация увеличава вероятността от сенилна деменция с 22%, докато при тези, които пият вода с 15 микрограма или повече на литър, рискът спада със 17%. Учените обаче смятат, че не трябва да се добавя литий в питейната вода прибързано, защото все още не е ясно каква концентрация трябва да се използва, а и високите дози могат да бъдат токсични.


През 2017 г. международен екип от учени разглежда данни събрани от 3,7 милиона души, и ги сравнява с концентрацията на литий в питейната вода. Те не откриват корелация с нивото на насилие в изследваните региони. Изследователите правят предпазливо заключение: ако във водата има по-малко от 31 микрограма литий на литър, това не влияе върху агресията, престъпността и самоубийствата. Три години по-късно британски експерти получават противоположни резултати. Те анализират девет доклада, чиито автори работят дълги години по този въпрос във Великобритания, САЩ, Австрия, Гърция, Япония и Литва. Изследването обхваща 1286 населени места. Оказва се, че високото естествено съдържание на литий във водата всъщност намалява риска от самоубийства както  при жените, така и при мъжете. Въпреки това специалистите отбелязват, че е твърде рано да се говори за причинно-следствена връзка и са необходими още изследвания, за да се добавя целенасочено литий към питейната вода.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: