Шест страни в Съвета за сигурност искат Русия да върне окупираните територии на Грузия

Шест страни в Съвета за сигурност искат Русия да върне окупираните територии на Грузия Снимка: occupied.eastwatch.eu

САЩ, Обединеното кралство, Франция, Албания, Япония и Малта излязоха със съвместно изявление по случай 15-ата годишнина от руската инвазия в Грузия

Те призоваха Москва "да върне" Южна Осетия и Абхазия на Тбилиси, съобщава Fox News. В изявлението се отбелязва, че след нахлуването на Русия в Грузия през август 2008 г., Кремъл разви "по-агресивна тенденция" в политиката си към съседните страни, както през 2014 г., и сега в Украйна.

„Ние осъждаме продължаващото военно присъствие и упражняването на ефективен контрол над Абхазия и региона Цхинвали в Южна Осетия, които са неразделна част от Грузия, както и действията на Русия да анексира тези региони“, се казва в изявлението.

Формално двете самопровъзгласили се републики не са част от Русия, но през август 2008 г., след кратка война с Грузия, Москва разположи в Южна Осетия и Абхазия военни бази и призна независимостта на двата анклава. Последваха я Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия. В документите на ООН Абхазия и Южна Осетия се считат за територии на Грузия, която ги смята за окупирани от Русия.

Изявлението „препотвърждава независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати границии осъжда „постоянните провокации на Русия” като военни учения на територията на Грузия, издигане на огради от бодлива тел по „границите”, незаконни задържания и отвличания на местни хора, възпрепятстване на свободата на движение.

Освен това апелът на шестте обвини Русия в дискриминация на етническите грузинци, забрана на образованието на техния роден език и умишлено увреждане на грузинското културно наследство“. Подписалите изявлението поискаха Международният наказателен съд да разпореди арести за военните престъпления срещу цивилни етнически грузинци по време и след руската инвазия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: