Четирима министри ще се борят срещу агресията

Четирима министри ще се борят   срещу агресията

Премиерът Николай Денков възложи на четирима министри – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката, да предложат мерки срещу агресията

В срок от една седмица те трябва да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат какво трябва се предприеме, включително в системи извън изпълнителната власт, за да се обърне негативната тенденция.

Причина за спешните мерки е поредният случай на агресия срещу млада жена и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система.

„Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот“, заяви акад. Денков в началото на редовното правителствено заседание днес.

Премиерът подчерта, че органите на реда трябва да използват сила само когато е необходимо, а в останалото време да бъдат „сила на доброто“. „Който не разбира разликата, няма място в МВР“, заяви министър-председателят.

Акад. Денков призовава народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Политиците трябва да дават положителен пример, а не публично да се държат агресивно, подчерта още премиерът.

Той се обърна и към прокурорите и съдиите, от които се очаква да използват правомощията си, за да защитят жертвите, а не насилниците. „Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“, категоричен беше министър-председателят.

Той прикани родителите и учителите да дават личен пример: „Една ваша добра постъпка, която да се запомни за цял живот, е по-важна от десет урока по морал.“ Според акад. Денков медиите и популярните личности в социалните мрежи също могат да помогнат в борбата с агресията, като показват доброто и красивото, вместо да рекламират насилието.
 

МС

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: