Не, това не е извънредно положение (обзор)

Не, това не е извънредно положение (обзор) Снимка: sot.com

Курсът на рублата падна до исторически минимум: 140,25 рубли за $ 1 и 145,87 за € 1.

Руският президент одобри закон за изземване на "незаконни" средства от банкови сметки на руски държавни служители, като същевременно се обяви срещу подобни мерки към руски олигарси в чужбина. Според закона, подписан от Владимир Путин, държавата може да конфискува пари от банкови сметки на държавни чиновници по съдебен път, ако влоговете надвишават официалния им доход за последните три години, а законността на получените средства не е потвърдена, съобщава theins.ru. 

В закона, публикуван на официалния портал за правна информация, конфискацията е определена като "възстановяване на средствата от страна на държавата".

Сметките на съпрузите на длъжностни лица и техните непълнолетни деца също подлежат на проверка от Главната прокуратура на Руската федерация. Ако бъдат установени нарушения, надвишаващи 10 000 рубли (190 лв.), проуратурата ще предложи на съда да постанови "възстановяване на съответната сума на държавата". Доходите на държавните служители ще се проверяват не само в банки, агенти по плащания и Федералната данъчна служба, но и при оператори на цифрови финансови активи. 

Анализатори свързват новата стъпка на руския президент с финансовото състояние на Руската федерация и новия пакет рестрикции срещу гражданските вълнения.

Правителствена комисия ще одобрява всички сделки на руски компании с "неприятелски страни", в т.ч. САЩ, Украйна, страните от ЕС, Австралия, Албания, Андора,  Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Микронезия, Монако,  Нова Зеландия, Норвегия, Република Корея, Сан Марино, Северна Македония, Сингапур, Тайван, Черна гора,  Швейцария и Япония.

В Санкт Петербург вчера заведоха първото наказателно дело във връзка с антивоенните протести, съобщиха от Главно управление на руското министерство на вътрешните работи. Обвиняеми са участници в протестна акцията, които се опитали да освободят задържан от силите на реда. 

Съдейки по публикувано в Telegram видео, протестиращите, тичайки покрай служител на сигурността, са го бутнали, докато е държал друг участник в протеста, когото преди това е удрял с палка. Инцидентът е квалифициран като „нападение срещу полицейски служители”. Задържани са двама от "нападателите", самоличността на третия е установена, взети са мерки за задържането му, съобщава руското МВР. 

Според OVD-Info на 6 март в 56 руски града на антивоенни протести са задържани над 4300 души. От 24 февруари, когато започнаха протестите срещу руската инвазия в Украйна, в Русия са задържани  над 11 500 протестиращи.

Вчера Роскомнадзор блокира уебсайтовете на десетки информационни издания, включително Mediazona, Snob, Sobesednik, Agency, Activatica, редица регионални руски вестници и издания и други медийни ресурси. В заповедта за блокирането на медиите се уточнява, че достъпът до тях е закрит по искане на генералната прокуратура.

Руският кинокритик Антон Долин, главен редактор на списание "Исскуство кино", напусна Русия. В прощалното си писмо Долин пише: "Русия вече не съществува. Преди десет дни целият свят рухна. Животът на всеки, който живее в Русия, говори руски, или е свързан с руската култура, се промени необратимо. Просто много от нас още не го осъзнават. Украинците имат шанс да се изправят от пепелта и руините, те ще станат по-силни и ще могат - ако искат - да забравят за преживените страдания. За нас няма нито възможност, нито право да забравим. Ние сме заклеймени".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: