Учени откриха залежи от литий на стойност $ 540 милиарда

Учени откриха залежи от литий на стойност $ 540 милиарда Снимка: alwaysonliberty.com

Находишето от т. нар. „бяло злато” лежи на дъното на най-голямото езеро в южна Калифорния Salton Sea

Откритието е част от програма изследвания, финансирани от Министерството на енергетиката на САЩ, съобщава indy100.com. Литиевите залежи са огромни – смята се, че Salton Sea предлага невероятните 18 милиона тона литий, плюс първоначално откритите 4 милиона тона. Тези количества биха позволили създаването на 382 милиона батерии за електромобили, което ще превърне САЩ във водеща държава в добива на литий, измествайки Китай от тази позиция.

Един от 22-мата автори на изследването Майкъл МакКибън, професор по геохимия в Калифорнийския университет, коментира откритието: „Това е едно от най-големите находища на литиева саламура в света, което може да задоволи напълно нуждите на САЩ и да направи излишен вноса от Китай”.От своя страна губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нарече Salton Sea „Саудитска Арабия на лития”.

Но няма буре с мед без лъжица катран и местни природозащитници вече алармират, че извличането на лития от езерото крие опасности. Около Salton Sea са разположени много плажове и зони за водни спортове и любителски риболов, а вече има и обособени участъци за рекултивиране.  Това със сигурност не би съвпаднало с изграждането на производствени мощности за добив на литий. 

Освен това, според SFGATE, новинарски сайт на Сан Франциско, достигането до ценната суровина ще изисква „геотермални производствени кладенци” с дълбочина от хиляди метри под земната повърхност. Сондажите може да засегнат живеещите в близост около 180 000 души. 

Особено „горещ” обаче е фактът, че добивът на литий изисква огромни количества вода, което може да подложи на риск водоснабдяването от река Колорадо. С дължина 2330 км, мощният воден поток захранва напълно или частично водопроводните системи на седем американски щата – Колорадо, Ню Мексико, Юта, Вайоминг, Аризона, Калифорния и Невада, плюс мексиканските Долна Калифорния и Сонора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: