Сърбите протестират срещу разработването на литиеви мини

Сърбите протестират срещу разработването на литиеви мини Снимка: balkangreenenergynews.com

Стотици протестиращи в Нови Сад, втория по големина град в Сърбия, блокираха пътищата в понеделник в знак на протест срещу възможния добив на литий от англо-австралийската минна корпорацията Rio Tinto.

Демонстранти заеха главното кръстовище в Нови Сад, настоявайки президентът Александър Вучич да изхвърли компанията от Сърбия и да предотврати по-нататъшни рудодобивни работи в западната част на страната, съобщава Euronews. Екологичните митинги са последните от поредицата протести, започнали миналия ноември.

"Това не е нормално, те унищожават красивата ни страна Сърбия. Това е мъчение срещу нормалните хора. Магнатите стават все по-богати и по-богати, правителството е в съюз с престъпниците. Кога ние, нормалните хора, ще получим малко внимание?", казва екологичният активист Джордже Гаврилович пред Euronews.

В опит да успокои природозащитниците, сръбското популистко правителство спря през декември два ключови закона, които биха помогнали на Rio Tinto да получи разрешение за разработване на литиева мина в Западна Сърбия. Президентът Вучич отрече спирането на законите да е резултат от натиска на протестиращите.

Те заплашват с още протестни действия, ако Rio Tinto не бъде изхвърлена от страната. Има съобщения за няколко дребни инцидента, причинени от ядосани шофьори, опитващи се да си пробият път през тълпите, но като цяло митингът е бил мирен.

Проблемите на околната среда привлякоха общественото внимание в съседна Сърбия, в резултат на различни проблеми с управлението на отпадъците и замърсяването на въздуха и водата. В Западна Сърбия много хора се страхуват, че ако се отвори литиевата мина, те ще бъдат принудени да напуснат домовете си.

Протестите са най-голямото предизвикателство досега за все по-автократичното управление на Вучич, който заклейми блокадите по пътищата като незаконни и заяви, че те се финансират от чужбина, с цел да дестабилизират балканската страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: