Западният тип хранене прави тийнейджърките по-агресивни

Западният тип хранене прави тийнейджърките по-агресивни

Изследването, проведено от специалисти от Техеранския университет по медицински науки, е посветено на влиянието на типа хранене върху характера на подрастващите, особено на момичетата.

Целта на изследователите е да се идентифицира нивото на агресивност на участниците и то да се свърже с определени особености на рациона. Резултатите от изследването са публикувани в списание Brain and Behavior.

В теста участват 670 момичета и момичета на възраст от 12 до 18 години, на които е предложено да попълнят въпросник, в който са разпитани за хранителните предпочитания и качества на характера, за нивото им на емоционалност.

Учените идентифицират три вида хранене: "западна диета", здравословна храна и бързо хранене. Оказва се, че най-високото ниво на агресивност е присъщо на първия тип диета, която се характеризира с използването на много червено месо, сокове промишлено производство и десерти. Изследването обаче не разкрива как точно такава храна влияе върху увеличаването на агресивността, което изисква по-нататъшно проучване.

Предишни трудове вече са отбелязвали, че предпочитанието към месни ястия също е свързано с повишена агресивност, но тази връзка е установена повърхностно, емпирично. Но дълбокото въздействие на такава диета върху човешкото поведение тепърва предстои да бъде установено.

Изследователите се надяват, че по-подробните данни, получени от по-нататъшни изследвания, ще помогнат за коригиране на диетата на подрастващите, с цел намаляване на нивата на агресивност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: