Немски геотермални централи могат да филтрират литий от водата

Немски геотермални централи могат да филтрират литий от водата Снимка: Pixabay

Литият е важна суровина за производството на батерии. Следователно производителите на автомобили са особено заинтересовани.

Тъй като електрическите автомобили изискват особено големи и мощни акумулатори, следователно се нуждаят и от много литий.

Засега суровината се внася от страни като Чили, Аржентина, Австралия и др. В бъдеще литият може да бъде получен и директно в Германия, тъй като дълбоката вода в горния край на Рейн съдържа от 200 до 400 милиграма литий на литър. Изграждането на кладенец специално за тази цел не си струва. За щастие в региона вече има няколко геотермални централи, които така или иначе използват водата и я пренасят по-нагоре. Те вече могат да бъдат допълнени с подходящите съоръжения.

Търговското производство може да започне през 2022 г.

Eнергийната компания EnBW в Бруксал планира да свърже инсталация за извличане на литиев хлорид към съществуваща геотермална инсталация. Това е първият път, когато методът ще бъде тестван на практика. Лабораторните тестове бяха многообещаващи. Vulcan Energy също преследва подобен проект в сътрудничество с енергийната компания Pfalzwerke. Тук литиевият хидроксид трябва да бъде извлечен от водата на геотермалната централа в Инсхайм. Ако това сработи, процедурата трябва незабавно да бъде приложена в по-голям мащаб. Изграждането на по-голям демонстрационен завод е планирано за следващата година. След това вече трябва да се получат тонове литий. Ако всичко върви по план, търговското производство може да започне през 2022 г. с поне 2000 тона от желаната суровина годишно.

Методът не може да се използва навсякъде

Федералният институт за геонауки и природни ресурси (BGR) предполага, че подобни проекти биха могли да покрият в значителна степен потребностите от литий за домашното производство на акумулаторни клетки. По-голямата част от акумулаторните клетки се произвеждат в Азия. Там обаче геотермалният подход не е толкова лесен за възприемане. Предпоставката е, разбира се, че литият е в дълбоките води. Както вече е известно - в Горен Рейн. Също и в някои райони в Южна Америка. Би било полезно да се проучат и  други региони  в света и да  се провери дали съществуват подходящи условия за геотермално извличане на литий. 

А дотогава светът ще продължи да разчита на класическите литиеви мини.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: