Уникати са представени в изложбата „Скритите символи в старите накити“

Уникати са представени в изложбата „Скритите символи в старите накити“ Снимка: НИМ

Националният исторически музей отвори врати за великолепната колекция на Антонио Василев, събирана 30 години

Изложбата „Скритите символи в старите накити“ представя шедьоври на златарското изкуство от българските земи през периода XVI – XX век. Експонатите в нея са от частната колекция на Антонио Василев, който повече от 30 години събира произведения на традиционното българско златарско изкуство.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков (вдясно), който откри изложбата, и Антонио Василев

Представените в Националния исторически музей (НИМ) ювелирни изделия доказват не само уменията на майсторите, но и представят символиката, вплетена в накитите на българската жена. В изключително богатата експозиция от пафти, накити за глава, обици, пръстени, амулети могат да се видят уникални християнски изображения върху седеф, невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и гравирана кована украса.

Антонио Василев е притежател на най-голямата частна колекция в страната. Прецизното й изграждане дава представа за основните акценти в изкуството през първите векове на османско владичество и Възраждането, развивало се по българските земи през XVI - XX в. 

Поради тази причина ръководството на Националния исторически музей за поредна година включва в експозиционната си програма автентичната колекция от накити. Според думите на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, Антонио Василев е част от близките приятели на музея и съмишленик, който допринася за опазването и популяризирането на нашето културно наследство. Националният исторически музей е отворен за всички колекционери, които се съобразяват със закона за културното наследство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: