Ако пътувате за Нидерландия, не пропускайте да се разходите из тялото си

Ако пътувате за Нидерландия, не пропускайте да се разходите из тялото си Снимка: public-transport-holland.com

Библията, митологията и фолклора на много националности разказват истории за човек, погълнат от голямо животно, който все пак е оцелял и успял да излезе.

Подобно преживяване могат да споделят и посетителите на Музея на човешкото тяло в стария университетски град Лайден в страната на лалетата. Единствената по рода си експозиция в света е създадена с такава изключителна достоврност, че определено не е за посетители със слаби нерви, предупреждават екскурзоводите. 

Високата 35 метра сграда се вижда отдалеч и впечатлява с вградената в нея огромна човешка фигура. „Входът” на експозицията е в коляното ѝ, докъдето посетителите се качват със специален ескалатор. От там могат да тръгнат из музея и да го пребродят „орган по орган” – започвайки от бедрената кост.

Експозицията е разположена на 7 етажа, свързани по аналогичен начин с този, който човешкият организъм предлага. Всеки орган е изобразен толкова реалистично, че ако за обикновения посетител е леко смущаващо, за начинаещи лекари или любители на анатомията преживяването създава ясна представа и знания за човешката анатомия и физиология. 

Посетителят се чувства като Палечко, но пък може да наблюдава как циркулира кръвта, как се образуват белите и червени кръвни клетки, как работи храносмилателният тракт и как бие гигантското сърце. Слуховата и мускулната система, гласните струни, костите, зъбите – всичко може да се разгледа в детайли и да се види „в действие“.

Работата на всеки орган се излъчва на монитори и е придружена от реални звуци, а в някои случаи – и от съответни „аромати”. За пълно реалистично потапяне в човешкото тяло помагат и специални очила, които посетителите получават, така че обиколката им е по същество е 5-D пътешествие.

На вид гигантското тяло е на мъж, но „вътрешно” показва функциите и на женския организъм, така че посетителите могат да видят зараждането и развитието на нов човешки живот. Предпочитан обект на учническата аудитория изглежда е устата и езика на фигурата, върху който малките посетители могат да скачат като върху батут, под звуците на... оригване.

CORPUS 'journey through the human body' (Oegstgeest) - Visitor Information  & Reviews
Снимка - whichmuseum.com

Обиколката продължава един час, в компанията на екскурзовод (включително с електронен преводач), който на достъпен език обяснява строежа и функциите на човешкото тяло. Пътешествието включва и „възпитателен” елемент, показвайки  с натуралистична нагледност как влияят на организма лошите навици, пред които силното, работещо като добре смазан механизъм човешко тяло, всъщност е крехко и уязвимо. 

Крайната точка на пътуването е човешкият мозък, с изключително реалистично представени гънки и неврони, които дори може да се пипнат – както и други „експонати” в музея. Разработката му е продължила 12 години, а самото строителство – още две. Като цяло, в реализацията са вложени $ 30 милиона. Основната сграда е обилно остъклена, а фигурата е изработена от специална стомана, която почти не корозира. 

Билети могат да се поръчат по интернет или да се купят на място, но организаторите съветват да го направите онлайн, тъй като твърде много хора искат да видят музея-тяло. И освен това, експозицията е достъпна за деца, навършили 6 години – смята се, че странното „място” едва ли би се харесало на по-малките, но със сигурност би ги травмирало.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: